Praktijkverhalen: eetbuien, de schaamte voorbij

Daar zit ze dan. Cliënte nummer zoveel die opbiecht dat ze regelmatig eetbuien heeft. Zij noemt het zelf ‘de vreetbuien waar ze van walgt’. Het feit dat ze dit met me deelt maakt haar emotioneel en erg kwetsbaar. Ze heeft dit eigenlijk altijd voor haar zelf gehouden uit schaamte maar ook uit ongemak. Want de eetbuien lijken een manier om even helemaal tot rust te komen. Even alleen zijn en met het lekkers waar je je normaal schuldig over zou voelen. Maar wil ze dit eigenlijk wel? Want ze voelt zich achteraf altijd enorm slecht.

In de praktijk zie ik zoveel vrouwen met eetbuien dat ik meteen al kan zeggen: schaamte is nergens voor nodig want je deelt dit gedrag met heel veel andere dames. Het is ook niet zo gek want iedereen heeft een uitlaatklep nodig. Door de druk die veel vrouwen voelen, waaronder het slankheidsideaal en de trend van gezond eten, kan er een spanning komen te staan op minder gezond, calorierijk voedsel. Die spanning kan omslaan in de drang, cravings naar suiker, chocolade, koekjes, noem maar op.

Herkenbaar? Misschien niet voor jou zelf maar dan wel voor heel veel anderen. Het moment dat iemand dit deelt met een therapeut of een vriend(in), is het begin van een mogelijkheid om hier wat aan te veranderen. Als je je probleem deelt met een ander, kun je eraan werken. Dat wil niet zeggen dat er iets mis is met een keertje flink snaaien, maar op het moment dat het tegen je gaat werken zeg ik: spreek je uit en pak aan. De schaamte voorbij.

Wil je meer weten? Kijk dan op Food Mind Body