Ooit gehoord van een sociale jetlag? Klaarblijkelijk is het een veelvoorkomend probleem
Een jetlag kennen we wel maar een ‘Sociale Jetlag’? Nog nóóit van gehoord. Deze nieuwe term heeft dan ook niks te maken met reizen en grote tijdsverschillen maar met weinig zonlicht. Iets waar 87% van de bevolking in geïndustrialiseerde landen last van heeft en daar is in Nederland zeker sprake van. Het effect van de sociale jetlag is ongeveer gelijk aan die van een jetlag, het schopt je lichaam in de war en daardoor raak je vermoeid. Omdat je biologische klok is ingesteld op de zon, gaan we constant over grenzen heen omdat we ons leven laten bepalen door een sociale klok.
We werken altijd van negen tot vijf, zomer of winter, om aan de verwachtingen van de baas te voldoen komen we weinig buiten. Dagen achter elkaar brengen we achter een computer door in een kantoor, we komen te weinig buiten. En zeker nu de dagen weer korter worden, hebben we een wekker nodig om ’s ochtends uit ons bed te komen. “Elke keer dat we een wekker nodig hebben, dwingen we onszelf om eerder wakker te worden.” Aldus bioloog Till Roenneberg. Omdat we niet luisteren naar ons lichaam maar wel naar onze baas, pikken we te weinig zonlicht mee wat weer lijdt tot overgewicht, depressies en slaapproblemen.
Bioloog Till Roenneberg schreef er een boek over: Internal Time: Chronotypes, Social Jet Lag, and Why You’re So Tired. Waarom we zo moe zijn? Omdat we te weinig buiten komen en ons leven te veel af laten hangen van werk! Bijna iedere baas hanteert vaste werktijden maar dit is best gek want niet ieder mens is hetzelfde. Soms kan een half uur later beginnen al verschil maken en dat levert een productievere arbeidskracht op. Mocht je baas hier absoluut niet open voor staan? Dan is zijn er andere veranderingen die je kunt maken om je fitter te voelen.
1. Zorg dat je wekker iedere dag rond hetzelfde tijdstip gaat
2. Maak je bed netjes op
3. Ga ’s ochtends een frisse neus halen, al is het maar een paar minuten
4. Als je overdag een dutje doet, doe dit dan vóór drie uur in de middag
5. Drink geen cafeïne na vier uur in de middag
6. Wandel of doe een korte work-out rond het middaguur
7. Vermijd felle verlichting in de avond
8. Neem een warme douche of een bad in de avond
9. Eet ’s avonds geen snacks met suiker of vet, kies liever voor een lichte snack
10. Geen blauw licht voor het slapen gaan! Denk aan telefoons, laptops of de tv
11. Probeer voor het slapen gaan te mediteren, lezen of beoefen een yoga houding
12. Ga rond hetzelfde tijdstip naar bed (het liefst ook in het weekend!)