Wat voor ’n types trek jij eigenlijk aan?

“Het is een patroon!” Riep een heartbroken vriendin laatst toen d’r vriend haar vanuit het niets aan de kant had gezet. Zomaar. Ben je mooi klaar mee… maar in the end natuurlijk wel beter af. Alleen is het écht een patroon?

Een patroon, een patroon… in platonische én liefdesrelaties zie je vaak overeenkomsten tussen de mensen die je om je heen verzameld. Gebaseerd op je gedrag, persoonlijkheid en interesses pik je bepaalde mensen uit de meute die zich ‘jouw’ intimi mogen noemen. Of je liefje. Toch zit er een verschil tussen de mensen die je aan wilt trekken, en hen die je dus echt om je heen verzamelt. Zo kan het gebeuren dat je zelf het liefst regelmatig de hort op gaat, maar met een luiwammes zit opgezadeld. In dit artikel omschrijven we verschillende types, en leggen we uit hoe je mensen om je heen verzamelt die wél bij je passen.

De artiest
Schilderen, tekenen, schrijven, lezen, muziek maken en alle andere vormen van creativiteit verbinden je vaak met andere creatievelingen. Artiesten zien de wereld op een andere manier. Ze willen creëren, houden van mooie dingen en hebben een levendige fantasie. Aan de andere kant zijn het dromers en zitten ze veel in hun hoofd. Daarom kun je ze niet écht peilen, maar ach. Op de een of andere manier uiten ze hun gevoel vanzelf in de mooiste creaties. Een ding: laat ze vrij. Accepteer ze, heb lief en houden van betekent ook wel eens loslaten. Snap je?

De intellectueel
Dit type houdt van diepe gesprekken en wil graag uitgedaagd worden. Ze weten van alles wat en kunnen bijna overal over meepraten. Het zijn leergierige types en ze zijn niet vies van ingewikkelde vraagstukken. Wel van zweverig gedoe. Rationeel. Dat zijn ze en ze willen alles met feiten onderbouwen, daardoor hebben ze vaak een sterke mening, want tja: ze weten het áltijd zeker. Je trekt dit type aan als je een volwassen, objectieve en analytische persoonlijkheid hebt. En een weerwoord. Anders gaat deze relatie vervelen.

De natuurliefhebber
Dit type is het liefst de hele dag buiten, heeft NIKS met innovatieve technologie en kan zich uren verwonderen aan natuurverschijnselen. Ze houden van excursies en the wild life. Van bergbeklimmen tot een flinke wandeling, als het maar buiten is. Aan een paar vierkante meter in de stad hebben ze niet genoeg… sterker nog: daar worden ze doodongelukkig van. Het liefst delen ze hun liefde voor de natuurlijk met iemand anders, maar daar moet je dus het type voor zijn. Als jij er niet aan moet denken om het merendeel van je leven buiten de deur door te brengen ben je bij hem of haar aan het verkeerde adres.

De introvert
Omringt zich het liefst met rustige en gereserveerde mensen. Een introvert type heeft zo nu en dan de behoefte om te mollen, alleen te zijn. Ze voelen zich tot je aangetrokken als je zelf introvert bent, of juist extravert voor de juiste balans.

De extravert
Extraverte types zijn altijd in voor een partehhh! Met deze types verveel je je nooit, en je kunt je makkelijk achter ze verschuilen. Ze voeren vaak het woord en maken overal een feestje van. Ze voelen zich aangetrokken tot andere extravertelingen of zoeken juist een introvert persoon.

De emphaat
Het gevoel van de emhaat gaat diep, en ze voelen ook haarfijn jouw state of mind aan. Omdat ze zich zo goed inleven, begrijpen ze je vaak als geen ander. Ze zijn trouw, eerlijk, loyaal en wijken nooit van je zijde. Als je zelf je emoties durft te delen trek je vaker empathische types aan. Ze willen zicht begrepen, geliefd en veilig voelen.

Lees ook: WHOOPS! Deze banen trekken het meeste psychopaten aan.

De go-getter
Gaan over grenzen om te bereiken wat ze willen. Comfort zone? NOOIT van gehoord. Het zijn gemotiveerde types met een duidelijk doel voor ogen. Dit soort types zijn motiverend en zullen je altijd moed inspreken. Het zijn snelle types en je bindt ze aan je als je zelf ook een go-getter bent. Samen komen jullie er wel.

De narcist
Helaas komt er een punt dat je met dit type te maken krijgt. Ze hebben niet veel te geven, maar zijn erg op zichzelf georiënteerd. Het zijn negatieve types die veel van je vragen. Jaloers, bezitterig, opdringerig en achterdochtig. Dat zijn ze. Pas maar op want ze laten je écht niet zomaar gaan en zuigen alle positiviteit uit je leven. Want ja, positieve types, daar vallen ze op. Misschien juist omdat ze zelf zo negatief zijn? Het zijn vervelende types: narcisten.

Zo trek je jouw type aan

1. Ken jezelf
Geloof het of niet, zelfkennis kan je helpen om diepere en positievere relaties te krijgen. Als je jezelf niet kent, hoe kun je dan samen met iemand anders zijn. Of beter gezegd: als je niet van jezelf houdt, hoe kun je dan van iemand anders houden?

2. Openheid is de sleutel
Om de juiste types aan te trekken, moet je open-minded zijn. Sta open voor contact en sluit niemand buiten. Blijf vooral positief en geloof dat er iemand op je pad komt die perfect bij je past. Als je dat niet doet, komt het er waarschijnlijk ook niet van.

3. Probeer het niet te forceren
Hoe graag je het soms ook wilt, je kunt relaties niet forceren. De wet van de aantrekkingskracht brengt mensen bij elkaar die op dat moment het beste bij elkaar passen. Daar leer je van, en misschien is het van korte duur maar het gebeurt nooit zomaar. Bewust of onbewust trek jij mensen aan waar je iets van leert. Die iets voor je betekenen in positieve of negatieve zin.