Levenslessen die je kunt leren van je huisdier

Op onze redactie houden we van honden, katten, konijnen en parkieten. Toegegeven: meer van katten dan van honden, en we kiezen konijnen boven parkieten. Anyway… Het hebben van een huisdier is onwijs gezellig en knus. Maar ook onhandig en uitdagend want je moet er áltijd voor ze zijn. Geloof ons: ’t is het meer dan waard! Je kunt niet meer zonder je lievelingsbeest en ze leren je ontzettend veel. ECHT!

Een lesje loyaliteit
Bijna alle dieren zijn ontzettend loyaal. Als je thuiskomt sprinten ze al snorrend of kwispelend op je af, en als je verdrietig bent voelen ze dat haarfijn aan. Je hebt geen woorden nodig… De loyaliteit van dieren laat ons zien dat we op verschillende manieren loyaal kunnen zijn naar mensen. Het gaat immers niet alleen om eerlijkheid, openheid of liefde maar ook om er zijn, elkaar aanvoelen en elkaar beschermen.

En tevredenheid
In een wereld waar de kansen voor het grijpen liggen en de lat hoog ligt, vergelijken we onszelf constant met anderen. We zijn zo hard aan het hollen, dat we vergeten om stil te staan bij alles wat we al hebben. Zo heb ik een fijne baan, een prachtig huis en de meest lieve man die ik me maar kan wensen. En toch betrap ik mezelf erop dat ik mijn leven soms met dat van een ander vergelijk. Belachelijk, echt. Dieren hebben dat volgens mij stukken minder. Die hebben niet veel nodig om razend gelukkig te zijn. Behalve hun baasje, liefde, eten en een dak boven het hoofd. Welk dak? Dat kan ze écht niks schelen.

Mag het ietsje dankbaarder?
Want moeten dus tevreden zijn met wat we hebben. En als we dat onder de knie hebben, kunnen we ook best onze dankbaarheid tonen. Iets waar dieren niet zoveel moeite mee hebben. Een kopje of pootje laat zien hoe fijn ze het met je hebben.

Je wordt sowieso stukken verantwoordelijker
Als je een huisdier hebt, weet je: het is véél werk. Maar dit is het meer dan waard! Je moet er altijd voor ze zijn, zorgen dat ze te eten krijgen en geen aandacht tekort komen.

Lees ook: NEE? Krijgen we binnenkort ouderschapsverlof voor ons nieuwe huisdier?