Jouw populariteit op school beïnvloed je wellicht de rest van je leven

Het kunnen mooie herinneringen zijn of het zijn de ergste: je schooltijd. Je heb er eindeloos veel jeugdige uren gestopt om een hele hoop te leren. Toch kom je er vaak later pas achter dat er heel veel belangrijke dingen zijn die je eigenlijk nog steeds niet weet. Dingen die je zelf moet uitvogelen in de praktijk. En hoe je dat doet? Dat kan best eens te maken hebben met jouw populariteit op school.

Volgens Mitch Prinstein, auteur van het boek ‘Popular: The power of Likeability’ worden onze hersenen gemodelleerd door ervaringen in de tienertijd. Dit komt omdat het brein grote veranderingen meemaakt tijdens de transformatie van kind naar volwassenen. Onze hersenen vormen een vooroordeel over verschillende situaties gebaseerd op jeugdherinneringen. Dit noem je ook wel ‘social information processing‘, het automatiseren van onze sociale interacties. Ervaringen uit de pubertijd, hebben de rest van ons leven een vrij grote impact zegt Prinstein.

Om een voorbeeld te noemen: zeg jij sorry als iemand tegen je aanloopt en je er zelf niks aan kunt doen? Dan heb je de neiging om snel excuses te maken. Excuses maken of juist niet heeft te maken met de sociale pikorde op school. Word jij altijd uitgekozen of blijf je als laatste over?

Zo zijn de meeste beslissingen die we maken gebaseerd op ons verleden. Deze keuzes hebben op zichzelf staand niet een hele grote impact maar als je alle keuzes die je maakt bij elkaar optelt, zegt dit wel iets over jouw manier van leven. Over jou dus. Ons volwassen brein heeft zich gevormd in de wandelgangen van school. Daar moest je voor het eerst voor jezelf opkomen en het op sociaal gebied zien te overleven. Het ding is: we hebben de middelbare school allang verlaten maar ons brein heeft dit niet door. Dit is waarom iedereen van tijd tot tijd in de war is. Waar komt die onzekerheid opeens vandaan? Waarom durf je niet voor jezelf op te komen? Wat is er moeilijk om alleen op een feest te arriveren? Allemaal dingen die zijn voorgeprogrammeerd in een wereld waar status zo belangrijk is. Nu nog meer dan vroeger. Toen hadden we geen Social Media maar werd je likeabilty bepaald door de pikorde op school. Werd je als eerste uitgekozen tijdens de gymles of bleef je als enige over? Was jij op ieder kinderfeestje van de partij of werd jij nooit uitgenodigd? Of je hoog of laag in de pikorde stond, bepaald niet hoe succesvol je wordt, maar wel hoe succesvol je je voelt. Populariteit zorgt voor zelfvertrouwen en als je dit niet hebt, kun je nooit echt trots zijn op jezelf. Zélfs als je mega veel bereikt, vind je het nog niet goed genoeg. Het is dus niet van invloed op je prestaties maar wel op je gevoel.