Ja ik zag je bericht, nee ik reageer niet meteen

‘He! Heb je mijn berichtje wel gehad?’ En dan ‘?…’ ‘Waarom stuur je niks terug’. Aaarghh ik krijg al kriebels als ik dit soort berichten lees. Het maakt niet uit welke Mien Ongeduld er aan de andere kant van de telefoon zit, ik heb een hekel aan mensen die meteen een antwoord verwachten.

In een tijd waarin we zo ongeveer zijn vergroeid met onze mobiele telefoons, Whatsappen we er lustig op los. We kunnen precies zien of en wanneer een bericht gelezen is (vinkjes) en daardoor denken sommige mensen dat je meteen moet antwoorden. Nu ben ik zelf een lazy apper, lees: soms duurt het een weekje voordat ik reageer. Dan zit ik ergens waar ik niet kan reageren, lees ik snel het bericht en vergeet ik het volgens. Niet bewust, maar omdat ik niet de godganselijke dag met mijn telefoon bezig wil zijn.

Dagelijks krijg ik namelijk Whatsapp berichten maar heb ik ook drie mailboxen om bij te houden. Verder luister ik muziek, navigeer ik en werk ik met mijn telefoon. Als ik op ieder binnenkomend berichtje moet reageren, ben ik de hele dag bezig. Ja. Ik zie het… en nee, ik reageer nog even niet.

De gesprekken die we voeren via Whatsapp gingen vroeger via de telefoon, dat praat toch stukken makkelijker. En toen we sms berichten verzonden, werd er tenminste nog naar de kosten gekeken. We probeerden zoveel mogelijk tekst in een bericht te proppen. Nu kunnen we eindeloos blijven typen en dat is precies wat sommige mensen doen. Soms ben ik hier ook schuldig aan maar als het mij te lang duurt, bel ik liever. Want als je online met de ene persoon aan het appen bent, ziet de ander ook dat je online bent en dan verwacht hij of zij ook een antwoord. Op hetzelfde moment kan het zomaar zijn dat je met twee, drie of vier mensen in gesprek bent. Best onpraktisch als je bedenkt dat dit in het echte leven ook niet gaat. Je kunt je niet op vier mensen tegelijkertijd focussen, mits je een groepgesprek hebt (ook mogelijk met Whatsapp).

Niet reageren is foute boel
De meeste mensen zijn eigenlijk te druk met appen, ze moeten wel. Want niet reageren is een teken dat er iets aan de hand is. Degene die jou een bericht heeft gestuurd, vraagt zich dan af of er iets aan de hand is. Terwijl… jij bent gewoon even met iets anders bezig. Als je dan wel iets stuurt, moet je er goed over nadenken wat. Het is namelijk best riskant om gedachteloos te typen want teksten kunnen bij de ontvanger wel eens in het verkeerde keelgat schieten. Krijg je daar weer gezeik over…

Kortom het is gedoe!
Het wordt tijd dat we minder obsessief met onze telefoons bezig zijn en bewuster in het nu gaan leven. Niet reageren heeft áltijd een geldige reden, iemand is aan het werk, druk of in gezelschap. Geen zin is óók een geldige reden. Mensen hebben recht op een moment voor zichzelf, ook in een tijd waarin we altijd ‘connected’ zijn met de buitenwereld. Betrek het niet op jezelf en voel je niet afgewezen als iemand niet binnen een bepaalde tijd reageert. Laat iedereen lekker leven en zijn eigen ‘online’ tijden bepalen. Als je te obsessief met vinkjes bezig bent, is het tijd om deze uit te zetten.