Is het veilig om je pil te blijven doorslikken?

Ongesteld zijn, we hate it. En ook al betekent het vaak dat we gezond zijn en dat alles down there nog werkt, de rode zee slaan we liever over. Daarom kiezen veel vrouwen ervoor om de pil door te blijven slikken. Maar is dit eigenlijk wel goed voor je? Wij zoeken het voor je uit. 

Er zijn natuurlijk genoeg alternatieven die ervoor zorgen dat je niet of nauwelijks meer ongesteld hoeft te worden. Zo wordt het spiraaltje bijvoorbeeld steeds populairder. Maar om verschillende redenen, zijn er nog steeds veel vrouwen die de pil slikken. Volgens het CBS slikte in 2013, 1 op de 6 vrouwen de pil. Van deze vrouwen zal 99% wel eens een keer hebben doorgeslikt.

Maar dat doorslikken, is dat eigenlijk wel goed voor je? En heb je eigenlijk wel een stopweek nodig? Dan nu het magische antwoord; Nee dat hoeft niet. Er is niets gevaarlijks aan het doorslikken van de pil. Sterker nog, veel artsen raden het zelfs aan.

giphy

Dat moet als een positieve verrassing komen!
Voordat je al je tampons de deur uit gooit, is het wellicht handig om de voor en nadelen uit te leggen. Het is namelijk niet schadelijk om de pil een paar maanden door te slikken, maar wel aan te raden om na 3 maanden een stopweek in te lassen. Maar laten we eerlijk wezen, een keer in het kwartaal vs. een keer in de maand is al een behoorlijke verbetering!

Voordelen

 • Je bespaart doordat je niet zoveel tampons/ maandverband hoeft aan te schaffen;
 • Je hoeft dus niet gek meer te plannen wanneer je op vakantie gaat;
 • En vrijen kan dus ook gewoon veel vaker (joepie!);
 • Daarnaast heb je minder menstruatieklachten, doordat je (surprise!) minder ongesteld wordt;.
 • Je hormoonlevel wordt stabieler. Dit is prettig wanneer je toch weer een stopweek inplant, gezien je menstruatieklachten hierdoor minder worden;
 • Menstruaties worden korter en lichter.

Nadelen

 • Je bent meer geld kwijt aan de pil;
 • Als je (te) lang doorslikt kan je soms onverwachts bloedverlies krijgen.
  Dit kan natuurlijk erg vervelend zijn. Je zou maar net een witte bikini aanhebben bijvoorbeeld;
 • Je kunt niet meer meten of je zwanger bent;
  Veel vrouwen gebruiken hun stopweek als een soort zwangerschapstest. Ongesteld? Dan kan je weer een maandje verder prikken. Dit wordt natuurlijk lastiger wanneer je niet meer ongesteld wordt…

Artsen adviseren om na elke 3 maanden een stopweek in te lassen. Dit is om het baarmoederslijm af te voeren, zodat de baarmoeder weer goed schoon is. Slik je de pil voor altijd door, dan wordt er geen baarmoederslijm meer afgevoerd en dit kan op de lange termijn voor klachten zorgen.

Lees ook: Dit vertellen dokters niet over je schildklierproblemen