Is social media dé trigger voor negatieve gevoelens? Je ervaart dit niet alleen

Heb jij het gevoel dat social media de trigger is voor jouw onzekerheid, gevoel van onrust en andere negatieve gedachten? Je bent niet de enige! Een nieuw onderzoek heeft uitgewezen dat 43% van de gebruikers negatieve ervaringen heeft met het hele online social media circus.

Want alhoewel social media zoals Facebook en Instagram perfect zijn om positiviteit in het leven te delen, zoals jouw geweldige reis of de geboorte van een baby, zit er ook een keerzijde aan deze online exposure. Deze negatieve kant heeft een grotere impact dan dat we tot nu toe onder ogen willen zien. Het zorg voor verdriet, afgunst en vergelijkingsdrang. Dit laatste wordt ook wel het ‘compare and despair’ syndroom genoemd waarbij een overvloed aan perfecte lichamen, dure designerkleding en snoepreisjes uitblinken bij ons eigen ‘niet zo perfecte leven’. Omdat we overspoeld worden door perfectie zien we het normale leven als imperfect. Uit het recente onderzoek onder meer dan tweeduizend tieners tot volwassenen uit de UK, bleek dat twee derde van de ondervraagden zich minderwaardig voelt door het zien van jaloersmakende plaatjes van vrienden of bekendheden. Het zijn vooral de perfecte plaatjes van knappere mensen waar je afgunstig van wordt. Zonde want zo echt is het allemaal niet. Er wordt niet bezuinigd op filters en je hoeft geen kennis in huis te hebben om iedere foto professioneel te bewerken.

Doe er iets aan
Als je een Instagram post ziet waardoor je negatieve gevoelens krijgt, moet je daar iets aan doen. Zo ontvolgen mensen steeds vaker ‘influencers’ omdat ze op dat moment niks toevoegen en niet meer inspireren. Zie jij de hele dag dingen waarmee jezelf niet kunt of wilt associëren en wordt je daar ongelukkig van? Dan is het niet gezond om te blijven koekeloeren. Denk aan je mentale gezondheid! Als je je niet happy voelt als je door je feed scrolt, waarom zit je er dan nog op?

Je bent niet de enige
Wie zegt dat social media je enige visite kaartje is? Er zijn steeds meer mensen die hun social media profiel deleten of er nog nauwelijks op te vinden zijn. Meer dan eenderde van de gebruikers haakt af. In een wereld waarin we gelukkig steeds meer aandacht geven aan de mentale gemoedstoestand, is het best gek dat we op Instagram en Facebook alleen het perfecte plaatje zien. Iedereen lijkt de godganse dag vies gelukkig maar hello, wakker worden… dit is echt niet zo. Social media is in veel opzichten een verrijking maar zeker geen representatief beeld van het echte leven. Hoe gek is het eigenlijk dat we onze eigenwaarde ophangen aan een paar likes of het aantal volgers?

Instagram vs. reality
In het afgelopen jaar zijn er een fors aantal berichten viral gegaan omdat we een voor- en na foto’s, in een relaxte of geposeerde houdingen voorbij zagen komen. Fitgirls die er ’s ochtends graatmager uitzien maar in de avond een buikje hebben, influencers die hun gefakete leven zat zijn en het ware beestje laten ontsnappen maar daar flink wat commentaar en minder volgers door krijgen. Mooi dat ze het lef hebben maar bizar dat dit précies laat zien waar het om draait: zorgvuldig gecureerde content waarbij de werkelijkheid wordt bedekt met een vleugje technologie, glamour en neppigheid. Daarom zou het voor iedereen goed zijn om wekelijks een social media sabbatical te nemen. Zet absoluut je notificaties uit en ontvolg mensen waardoor je geen goed gevoel krijgt. Ook al vind je ze nog zo mooi of inspirerend, als jij er geen energie van krijgt is het geen goede match. Volg vrienden, familie, food bloggers (daar krijg je hooguit honger van) of schattige hondjes. Als het maar een lach op je gezicht tovert! Spendeer vooral niet teveel tijd online want het leven is kort dus geniet van de mensen om je heen.