‘Ik weet je wachtwoord’, waarom je het echt niet bij Welkom123 moet houden

Het internet. Waar zouden we in deze roaring twenties zijn zonder. Waar het een blik aan informatie opengooit over Joost mag weten welk onderwerp, heeft het ook een duistere kant. Cybercriminaliteit. Denk aan cybercriminelen die in de donkere krochten van het wereldwijde web wachtwoorden hacken om tot persoonlijke gegevens te komen. En nee, om gehackt te worden hoef je geen Trump, Rutte of Meis te heten. Techjournalist RTL Nieuws Daniël Verlaan legt uit hoe je jezelf online kan beschermen tegen ongure praktijken. 

Welkom123, uitlokken van cybercriminaliteit 

Wachtwoorden. Alles bij elkaar opgeteld hebben we er tientallen. Probeer die maar eens te onthouden. Uit gemak en tikkeltje laksheid – correct us if we’re wrong – heeft het gros van de NL’ers voor ‘Welkom123’ gekozen. Met een beetje mazzel inclusief uitroepteken om net iéts unieker te zijn. Daniël Verlaan wil je door zijn boek ‘Ik weet je wachtwoord’ laten inzien dat criminelen zo’n beveiligingscode in een paar luttele seconden zo hebben gekraakt. Gevaarlijk die cybercriminaliteit!

boek cybercriminaliteit 'Ik weet je wachtwoord'

Waarom je het online maar beter goed voor mekaar kan hebben? En nee daar hoef je echt niet interessant voor gevonden te worden. Het gaat de criminelen juist om je moneys. Weten ze je e-mailadres plus wachtwoord, dan kunnen ze bijvoorbeeld op Zalando of Bol.com losgaan met shoppen. Stel ze vinden een kopie van je paspoort, dan kan er zelfs identiteitsfraude worden gepleegd. De (financiële) gevolgen daarvan besparen we je even.

3x jezelf online beveiligen tegen cybercriminaliteit

Lang verhaal kort, beveilig jezelf online goed. Dit is waar je aan kan denken:

  • Bedenk een supersterk wachtwoord. En dat is? Een heel lang wachtwoord waarin de combi van hoofdletters, cijfers en tekens elkaar opvolgen. Hoe meer woorden je achter elkaar zit, hoe lastiger het is om het te kraken. Extra tip: verwerk een punt in je wachtwoord – of beter gezegd wachtzin – en je zit voor de komende tijd safe. Inspiratie voor je favo webshop: ‘IkHebEenG@tInM1jnhand.nl!’
  • Gebruik 1 wachtwoord voor je e-mail, 1 voor je social media, 1 voor je favoriete webshops, 1 voor je online bankzaken etc. Zo hoef je bij een eventueel datalek bij Bol.com alleen je wachtwoord voor je H&M-, ZARA en Zalando-account te veranderen.
  • Werk je met sterke wachtwoordzin dan hoef je minder vaak je wachtwoord te wijzigen. Het hacken van zoiets zou namelijk zo jaren kunnen kosten. Maar het kan zeker geen kwaad het eens in de paar maanden wel te doen. Better safe than sorry!