In iedere vrouw schuilt een godin

Volgens de Griekse mythologie schuilt er niet één maar zeven godinnen in iedere vrouw. Allemaal archetypes met perfecties en gebreken. En ja, jij kunt je er nog steeds in herkennen. Jean Bolen schreef er een boek over: Godess in Everywoman.

In dit boek worden de zeven godinnen omschreven vanuit een psychologisch perspectief, en dat verklaart het gedrag en gedachtepatronen waardoor vrouwen tot op de dag van vandaag worden gedreven. In verschillende fases van het leven worden voorkeuren, gedrag en keuzes beter begrepen als je de zeven godinnen onder de loep neemt.

De drie kwetsbare godinnen
Persephone, Hera en Demeter staan voor de dochter, vrouw en moeder. Ze worden ook wel kwetsbaar genoemd omdat ze zorgzaam en op de ander georiënteerd zijn. Persephone is de dochter en wordt later koningin van de onderwereld, ze gedraagt zich zoals een ander dat wil. Hera is de godin van het huwelijk en trouw aan haar man Zeus, maar ze is ook bang dat hij vreemdgaat – en dat doet ie -, dat maakt haar jaloers. Demeter is de moeder en zorgt voor haar kinderen met veel toewijding. Wat ze verwachten? Veel liefde, aandacht en bevestiging. In de Griekse mythology zijn deze godinnen verkracht en vernedert. Kwetsbaarheid komt om de hoek kijken als relaties verbroken worden, als ze teleurgesteld worden. Want als je liefde voor een ander voelt, ben je altijd kwetsbaar. Herkenbaar?

De drie maagdelijke godinnen
Artemis, Athena en Hestia staan bekend als de onafhankelijke godinnen. Independent woman, zo noemt men dat tegenwoordig. Artemis is de godin van de jacht en de maan, ze is avontuurlijk, reislustig en zelfstandig. Verliefd worden? Niks voor dit type. Athena is de godin van wijsheid en erg tactisch, tegenwoordig doen de Athena’s het goed in hun carrière. Women on top. Hestia is de meest huiselijke godin, de godin van de tempel. Het is de meest introverte godin en ze heeft niemand anders nodig in het leven. Volgens de mythologie zijn deze vrouwen nooit verkracht of vernederd door een mannelijke god. Het zijn onafhankelijke wezens die zelfbewust en gefocust zijn. Ze doet wat ze wil en hoeft niemand anders te pleasen. Emotioneel binden ze zich niet snel en kunnen zich ook niet goed inleven in een ander. Intimiteit? Ook lastig…

De zevende godin
Is Aphrodite. De Alchemistische godin van de liefde en schoonheid, een creatieve persoonlijkheid en de lieveling van velen. Aphrodite is me er eentje, ze heeft het beste van beide werelden. Het is de mooiste godin, en ze ook nog eens erg charmant. Dat wordt haar niet altijd in dank afgenomen. Haar kwaliteiten worden in sommige culturen als onzedig bestempeld en Aphrodite is daar de hoer. Tot op de dag van vandaag worden sommige vrouwen nog steeds gestraft of zelfs vermoord, ze mogen zichzelf niet laten zien. Aphrodite drukt haar creativiteit uit met kunst, muziek, schijven of mode. Eigenlijk zijn we allemaal het archetype Aphrodite.

Lees ook: 6 redenen waarom je niet in lijn bent met je doel.