Hoe de analyse van mijn naam mijn zelfvertrouwen een boost gaf

Ik ben nooit heel blij geweest met mijn naam. Ik vond Hanneke te simpel, te Hollands. Die van mijn zussen (Sascha en Maddy) klinken een stuk spannender en ik snapte niet dat mijn ouders voor mij Hanneke hadden uitgekozen. In het buitenland en bij Starbucks heet ik Hanna. Voor buitenlanders is mijn naam namelijk niet uit te spreken, Hanneke wordt Chanoeka of Heineken. Vond ik vervelend. Nu ik echter weet dat ‘Chanoeka’ feest van de lichtjes betekent vind ik het overigens niet zo’n probleem meer. Afijn en aldus, de laatste jaren speel ik met het idee mijn naam te veranderen in Hanna. Iets wat ik eigenlijk niet durf omdat ik bang ben voor de reacties van de medemens.

Onlangs las ik een interessant stuk over de betekenis van je naam. De tekst zette mij aan het denken over de negatieve connotatie die ik zelf hing aan mijn naam en hoe het verband hield met mijn zelfvertrouwen. Let me explain!

Je naam is belangrijk. Zo word je door de wereld gekend. Er wordt een energie of gevoel mee geassocieerd. Denk aan de vergelijking tussen de namen Bunny en Edith. Bij Bunny denk je waarschijnlijk aan een blonde sexgodin en bij Edith aan een keurige secretaresse.

Op spiritueel niveau is de naam die je bij je geboorte ontving geen toeval. Je naam heeft een vibratie die je nodig had ten tijde van je geboorte. Het heeft je wellicht een mogelijkheid tot groeien verschaft, of het heeft voor een belangrijke energieverbinding gezorgd met degene naar wie je bent vernoemd. Zelfs als hij niet bij je past is het erg waardevol de betekenis en reden van je naam te vinden.

Onderzoek heeft aangetoond dat mensen anders op je reageren als gevolg van je naam. Nog belangrijker, je gaat anders over je zelf denken. In mijn geval kwam ik tot de volgende conclusie: ik heb me altijd een buitenbeentje gevoeld, maar had geen idee waar dit gevoel vandaan kwam. In mijn grote zoektocht naar wie ik ben heb ik afgelopen jaar echter ontdekt waar mijn anders-dan-andere-zijn-gevoel vandaan komt.
Aangemoedigd door deze filosofie ging ik op zoek naar de betekenis van mijn naam. En guess what? ‘Hanneke’ betekent ‘Jahweh is genadig’ en is afgeleid van Johanna: ‘de door God begenadigde’.

Wat genadig e.d. betekent was mij onbekend dus na wat extra Google werk kwam ik erachter dat genadig afgeleid is van charis en charis betekent wees blij. ‘Jahweh is genadig’ betekent ook ‘door God uitverkoren’. ‘Genadig’ betekent soepel en zeer schappelijk. ‘Begenadigd’ betekent ‘met uitzonderlijk veel talent’. Mijn ego steeg bij iedere ontdekking: YES, Ik ben een uitverkorene! Dubbele YES: Ik ben door God uitverkoren! Als klap op de vuurpijl kwam ik erachter dat de Franse naam van Johanna Jeanne is. De bekendste Jeanne is natuurlijk Jeanne D’Arc: een vrouwelijke ridder. Aangezien ik mij een GET YOUR GLOW warrior voel en als missie heb vrouwen keihard te laten shinen, ben ik zeer content met deze ontdekking en is het voor mij een bevestiging van hoe goed ik bezig ben.

Ik kan je ten zeerste aanraden op zoek te gaan naar de betekenis van je naam. Hieronder deel ik ook een oefening die erop gericht is je je verhouding met je naam te laten begrijpen.

• Vind je je naam leuk?
• Wat betekent je naam voor jou?
• Welke associaties heb je bij jouw naam?
• Ben je naar iemand vernoemd?
• Hoe denk je over die persoon?
• Vinden anderen dat je naam bij je past?
• Als je naam nu niet bij je past, zal dat in de toekomst dan wel zo zijn?
• Wat is de betekenis of oorsprong van je naam?
• Bestaat er een verband tussen de betekenis van je naam en jou?

Succes met de zoektocht! Check mijn instagram account @peetershanneke als je benieuwd ben naar wie ik ben en wat ik doe!

Lees ook: Wetenschappers ontdekten een vrouw wiens ogen zien wat wij niet zien.