Even over het lekkende darm syndroom en wat je zelf kunt doen
Het Lekkende Darm Syndroom is een aandoening waarbij bacteriën en chemische stoffen door de darmwand kunnen ‘lekken’ omdat de darmdoorlaatbaarheid is verhoogd. Dit zorgt ervoor dat schadelijke stoffen in je bloedsomloop terecht komen en dit kan klachten veroorzaken. Gelukkig kun je een lekkende darm herstellen, iets waar ik me momenteel mee bezig houd.
Al tien jaar heb ik Hashimoto, een schildklieraandoening waardoor je vervelende klachten ervaart. Er bestaan medicijnen maar eigenlijk wil je de oorzaak aanpakken. Na een lange zoektocht kwam ik bij Mieke Dams terecht die orthomoleculair therapeut, hormoonfactortrainer, voedingscoach en darmtherapeut is. Tijdens een meting kwam ze er al snel achter dat mijn darmen niet goed functioneren. De wanden van je darmen fungeren als een belangrijke barrière voor wat wel of niet in de bloedsomloop terecht mag komen. Kleine openingen, ook wel tight junctions genaamd, laten water en voedingsstoffen door maar blokkeren schadelijke stoffen. Als de tight junctions niet meer goed functioneren laten ze ook de schadelijke stoffen door. Wanneer deze stoffen in je bloedbaan komen, kunnen ze ontstekingen veroorzaken en een reactie van het immuunsysteem uitlokken. Vandaar mijn trage schildklier: Hashimoto is een auto-immuun ziekte.
Hoe kom je aan een lekkende darm?
In de darmen heb je goede en slechte bacteriën. De slechte bacteriën worden door de goede bacteriën in balans gehouden. Geneesmiddelen (antibiotica) hormoonproblemen, suikerrijke voeding, alcohol en andere triggers kunnen de goede bacteriën doden waardoor er een disbalans ontstaat. De slechte bacteriën zijn nu in de meerderheid en maken gaatjes waardoor de darmwand beschadigd. Dit kan leiden tot verschillende klachten die variëren van buikpijn tot huidproblemen, vermoeidheid of een auto-immuunziekte zoals Coeliakie, Crohn, Diabetes, Hashimoto of Graves.
Wat doe je eraan?
De darmen herstellen niet vanzelf, daar moet je hard voor werken. In mijn geval betekent dit:
1. Vermijden van bepaalde voedingstoffen
-Dit betekent: geen gluten, suikers, zuivel, koolhydraten, rood vlees en matigen met alcohol.
-Voorzichtig zijn met cosmetica, plastic etc. Geen water uit een plastic flesje bijvoorbeeld. Minuscule deeltjes plastic of chemicaliën van cosmetica komen namelijk ook in je bloed terecht.
2. Het kiezen van de juiste voeding
-Veel groenten, fruit, noten en vis.
-Extra supplementen zoals vitamine C, Omega 3, cucurma (ontstekingsremmend), probiotica en vitamine D. Let wel: iedereen heeft behoefte aan andere voedingsstoffen / supplementen, neem dit rijtje dus niet klakkeloos over!
-Krachttraining en dagelijks minimaal een uur wandelen / bewegen.
3. Verminderen van stress
-Dit is in de praktijk erg lastig, zeker met een verhuizing en andere grote gebeurtenissen. Maar toch is het belangrijk om stress te beperken. Dit kan doormiddel van yoga, meditatie, mindfulness, wandelen, magnesium en voldoende slaap.
Als je zelf het idee hebt dat er iets mis is met je darmen, raadpleeg dan een professional! De darmen zijn je tweede brein en ontzettend belangrijk voor je algehele gezondheid. Niemand is hetzelfde dus ga zelf op onderzoek uit hoe het bij jou zit!