Er bestaat zoiets als te veel goede vetten eten

Joejoe! Wij zijn 2018 goed begonnen en ik eet veel meer groenten dan voorheen. Meer groenten maar minder avocado. Want te veel goede vetten zijn niet goed voor je! En in een tijd waarin de avocado toasts je om de oren vliegen moet je je daar bewust van zijn.

Goede vetten, je moet ze binnenkrijgen maar met de verschillende dieeten die we volgen kun je daar ook teveel van binnen krijgen. Denk maar aan een lepel pindakaas omdat je denkt dat dit een beter alternatief is dan een koekje. Of een handje noten in plaats van een handje chips. Daar gaan we goed op! We hebben goede vetten nodig om energie uit te halen. Maar als je te ver gaat met je goede vetten consumptie – hoe gezond ook – dan ga je averechtse effecten zien.

We hebben namelijk helemaal geen grote hoeveelheden vet nodig en veel mensen eten te veel verzadigd vet. Dit vet zorgt ervoor dat de cholesterol levels stijgen. Onverzadigd vet is beter mits je het in de juiste hoeveelheden binnenkrijgt. Voor vetten die het lichaam niet zelf aanmaakt moet je via voedsel binnen zien te krijgen. Omega-3 is er zo een en zit in zalm, sardientjes of walnoten. Sommige vitamines zijn alleen in vet oplosbaar. Denk aan A, D, E en K en daarom is het belangrijk dat je dagelijks goede vetten eet. Maar hoeveel vet is de juiste hoeveelheid vet? Voor vrouwen is 70g vet per dag voldoende en voor mannen 95g. Als je iedere dag avocado toast eet, noten snackt en een lepel pindakaas wegwerkt zit je hier al overheen. Dat ga je merken:

1. Je cholesterol gaat omhoog
Te veel verzadigd vet zorgt voor een hoger cholesterol gehalte in je bloed, dit verhoogt het risico op hartziekten. Verzadigd vet zit vooral in bewerkt vlees, volle vette melk en room, palmolie en snacks zoals cake en koekjes. Eigenijk weet iedereen wel dat deze producten niet goed voor je zijn. Maar het zit ook in de ‘gezonde alternatieven’ zoals kokosolie. Een theelepel kokosolie bevat 13g vet, dit al een flink deel van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid. Doe altijd research voordat je met trends mee gaat doen.

2. Flinke taille
Alle vetten, of het nu de ‘goede’ onverzadigde vetten of de ‘slechte’ verzadigde vetten zijn komen binnen met calorieën. Te veel calorieën betekent dat je aankomt in gewicht. Het maakt niks uit wat voor een vetten je eet! Alles waar ’te’ voor staat is slecht.

Avocado
Avocado’s zijn rijk aan ‘gezonde’ verzadigde vetten en het antioxidant vitamine E. Echter blijven het vetten en één avocado bevat 39% of de dagelijks aanbevolen hoeveelheid. Doe het dus rustig aan als je dan toch per se dagelijks deze boter van de jungle wilt eten.

Noten
Hetzelfde geldt voor noten, er is geen twijfel over mogelijk dat deze gezond zijn, maar ze bevatten ook veel calorieën. De voedingsstoffen krijg je ook binnen als je maar een kleine portie eet, houd je aan 30g (ongeveer een handvol) per dag want als je een bak noten wegwerkt krijg je echt te veel vetten en calorieën binnen.