Ellen Tiben vertelt: dit is wat een hormooncoach voor je kan betekenen
Ellen Tiben is hormooncoach. Een hormooncoach helpt mannen en vrouwen met klachten die door hormoonproblemen ontstaan, hun leven weer op de rit te krijgen. Want een op hol geslagen hormoonhuishouding? Daar word je niet blij van. Vermoeidheid, onverklaarbare gewichtstoename, mood-swings, huidproblemen, schildklierproblemen of zelfs auto-immuunziektes kunnen het gevolg zijn van een ongebalanceerde hormoonhuishouding. Ellen Tiben helpt je er met – soms eenvoudige – aanpassingen in voeding, stressbeheersing en leefwijze vanaf.
Met welke klachten kloppen de mensen het meeste bij jou aan?
“Voornamelijk zijn mijn cliënten vrouwen met hormonale klachten en immuunsysteem problemen. Te denken aan Hashimoto of PCOS en PMS. Ik zelf heb ook Hashimoto gehad. Dat is een van mijn expertises. Maar ook met de meest vage klachten waar men maar niet van af komt, komt men naar mij. Of collega’s sturen cliënten naar mij door. Ik ben een soort laatste redmiddel. En dat is juist waar ik enorm enthousiast van wordt. Het zoeken naar die speld in de hooiberg. Want die speld vinden dat gaat me (al zeg ik het zelf) aardig goed af! Dan is het altijd weer een soort vreugde dansje als mensen zich na een tijdje beter gaan voelen. Voor zowel cliënt als mezelf. Artsen schrijven vaak medicatie voor om de klacht te onderdrukken maar tot een échte oplossing komt het vaak niet.”
Welke processen in het lichaam worden aangestuurd door je hormonen?
“Hormonen zijn stoffen die lichaamscellen opdrachten geven. Hormonen worden door specifieke cellen in het lichaam aangemaakt. Hormonen worden via de bloedbaan getransporteerd, hebben invloed op cellen elders in het lichaam en ze spelen een belangrijke rol in vele fasen van het leven van vrouwen én mannen. Naast geslachtshormonen bestaan er nog vele andere hormoonsystemen. Te denken aan schildklier- en bijnierhormonen en hormoon gerelateerde ziektes zoals diabetes en auto-immuunziekten. Hormonen hebben grote invloed op ons leven. Daarom is het belangrijk ze in balans te houden.”
Hoe komt het dat klachten niet in het reguliere zorgcircuit erkent worden?
“Het ligt er aan welke klachten hierbij bedoeld worden. Want dat verschilt nogal. Zo is er voor de diagnose Hashimoto niet echt een behandel protocol en zul je het vaak met alleen Thyrax of ander schildklier hormoon moeten doen. Dat is symptoombestrijding en geen oorzaken aanpakken. Regulier werkt men gewoon anders en pakt men eerder symptomen dan oorzaken aan.”
Zijn jouw hormonen helemaal in balans en is dat altijd al zo geweest?
“Mijn hormonen waren in mijn twintiger jaren compleet uit balans. Maar ik had er geen weet van. Toen wist niemand eigenlijk wat er aan de hand met mij was. Ik deed aan topsport. Wilde prof. schaatster worden. Op een gegeven moment won ik niet meer. En werd ik door de trainer naar huis gestuurd. Teleurgesteld ging ik maar eens bij de huisarts langs. Die de ziekte van Pfeiffer constateerde. En daarmee was alle ellende begonnen. 7 jaar heb ik er over gedaan om mezelf weer op de rit te krijgen. Alles maar dan ook ALLES heb ik er voor gedaan. Ik reisde zelfs om de twee weken naar Brussel en Antwerpen (BE) om daar bloedtesten te doen, naar de beste hormoon artsen om weer in balans te komen. Toen kort daarna we dus de oorzaak vonden. Wat de ziekte van Hashimoto bleek te zijn. Mijn lange weg heb ik nu in een 3 maanden snelvaart plan omgezet voor mijn clienten. In snelvaart op naar gezondheid. De lange weg die ik had wil ik ze besparen. En dan nog vaak hoor (ook al gaat het stapsgewijs beter met ze) dat het ze te lang duurt. Dit komt omdat we zo gewend zijn aan het fenomeen “Pil er in en klaar!’ Ik blijf ze dan voorhouden dat het wellicht kleine stappen zijn maar wel met een blijvend resultaat. En gelukkig is het dat ook. En zijn ze achteraf erg blij en dankbaar dat ze het Gezond NU Pakket aangeschaft en gedaan hebben.”
Noem eens de belangrijkste oorzaken van een verstoorde hormoonhuishouding
“De belangrijkste oorzaak is stress. Daar ontkomen we vrijwel niet aan in onze huidige maatschappij. Maar alsnog heb je daar zelf wel wat invloed op. Dus bekijk goed of je baan je nog bevalt (daar brengen we toch de meeste uren door) Kijk waar je wel happy van wordt. Stress is niet alleen van buitenaf maar kan ook van binnenuit veroorzaakt worden. Te denken aan processen in ons lichaam die niet goed verlopen zoals een ‘Leaky-Gut'(lekkende darm). Dit is stress voor ons lichaam omdat het niet zo hoort te zijn. Hierbij worden de bijnieren dan ook weer betrokken en de schildklier. Zo zie je maar dat echt alles met elkaar in verband staat. Ook een traumatische ervaring in het verleden kunnen bijdragen aan een hormoonverstoring en zelfs immuunsysteem probleem.
En dan hebben we nog onze lucht die vervuild is, en het voedsel met alle E-nr’s, toevoegingen, chemische bestrijdingsmiddelen. En wat gebruiken we onder de douche aan producten met al de PBA’s. Kortom, veel kan je veranderen. Probeer te denken in weer dicht bij de natuur staan. Alle verandering die je doorvoert zorgt voor verbetering van je gezondheid.”
Wat is het mooiste aan jouw werk
“De speld in de hooiberg vinden. Ik ben trots op mezelf als mij het (wel) lukt iemand weer in balans te krijgen waar ze regulier toch vaak wat achter blijven. Wat zou het toch mooi zijn als we de handen in een kunnen slaan regulier en orthomoleculair. Maar helaas blijken het vaak twee aparte werelden. Terwijl eigenlijk alle medicijnen uit de natuur voort komen. De natuur heeft alles al in huis als het ware.”
Kijk op de website van Ellen Tiben voor meer informatie.