Een duurzaam festival, wat houdt dat in?
Bewust dansen, drinken en dromen in een groene omgeving met liefde voor mens en milieu. Dat is hoe ik een duurzaam festival voor me zie. Gelukkig leven we anno 2018 steeds bewuster maar man, als je een festival bezoekt wil je niet weten wat voor een bende er nadien achterblijft. Stapels plastic, platgetrapt gras en andere troep liggen verspreid over het terrein. Zonde! Vinden ook de initiatiefnemers van de Zomertuin van Bret waar op 11, 12, 18 en 19 augustus een duurzaam festival plaatsvindt.
In plaats van internationale artiesten (die met het vliegtuig komen) kunnen we genieten van nationale talenten zoals Dekmantel Soundsystem, Eefje de Visser, Gallowstreet, Tom Trago en Young Marco. De groene locatie naast Amsterdam Sloterdijk waar het festival plaatsvindt is ontstaan door een groep lokale ondernemers. Hierbij staan duurzaamheid en circulaire innovatie centraal. Maar hoe duurzaam kan een festival zijn?
Bezoekers kunnen:
-Dansen op deuntjes van een grootendeels Nederlandse line-up, die niet uit een ander continent overgevlogen hoeft te worden.
-Artiesten aanschouwen die staan op een podium dat volledig gemaakt is van gerecyclede materialen en werkt op een energiezuinig audio- en lichtsysteem dat is aangesloten op lokale groene stroom Vandebron.
-Er wordt niet met plastic munten betaald, je kunt pinnen aan de bar – die ook gemaakt is van gerecycled materiaal.
-Statiegeldbekers moet je zelf omspoelen voordat je een nieuw drankje haalt!
-Kraanwater is gratis! Er is geen mineraal water in plastic flessen wat men vaak over de grens moet halen.
–Food is verkrijgbaar van biologische en lokale ondernemers.
-Het bestek en de borden zijn recyclebaar en worden na gebruik weer ingezameld.
-Verdwalen in een groene locatie die zo mooi is dat er geen decoratie nodig is!
Wij vinden het mooi dat je duurzaam kunt feesten! Waarom zou je de hele week netjes je afval scheiden om in het weekend helemaal los te gaan?