Zo bereik je de ultieme mediterrane sfeer in je tuin

Onze wens toen we gingen verhuizen was een mediterrane tuin. Hoe heerlijk is het om je te wanen in Italiaanse of Franse sferen, terwijl je helemaal niet ver van huis bent. Het was even zoeken hoe we dit project het beste aan konden vliegen maar nu hebben we de ultieme tips voor jouw eigen Mediterrane tuin.

Om een goed beeld te krijgen van wat je nu precies wilt, is het maken van een moodboard geen overbodige luxe. Tijdens onze ontdekkingstocht was Pinterest onze grootste vriend en we hebben wat afgepind. Aan de hand van sfeerbeelden en foto’s die we tijdens vakanties hebben gemaakt, zijn wij op zoek gegaan naar een tuinman die ons plan wilde realiseren. In deze tijd is dat al een hele klus want tuinmannen blijken druk en daardoor schaars. Ook de kosten die in rekening worden gebracht zijn niet mals. Dus handige harries kunnen een hoop geld besparen door dingen zelf te doen. Je kunt ook flink wat geld besparen door verschillende offertes op te vragen. Zo kregen wij offertes voor een stenen muur van tienduizend (holy shit) en een van drieduizend euro. En die dure werd heus niet met gouden stenen gemetseld. Just saying. Ook de prijzen voor een aluminium loungeset of teak loungeset zijn overal net even anders. Alleen daar zie je uiteraard wel de verschillen in kwaliteit en stijl. Bedenk je goed waar je op bespaart en waar je wat meer centen aan wilt besteden.

Snoeien en voorbereiden
Voordat je begint met het opbouwen van de nieuwe tuin, is het zaak om de oude rommel op te ruimen. Denk aan snoeiwerk en het verwijderen van oude tegels. Onderschat deze klus niet!

Bestrating en afscheiding
Een tuin met Mediterrane invloeden heeft vaak betonlook tegels, kleine steentjes of antieke walen in een bepaald patroon. Omdat wij in een deel van de tuin al antieke waalse stenen hadden liggen, hebben we dit doorgevoerd op ons nieuwe terras. Zo creëer je meer eenheid. Om het net even wat spannender te maken hebben we gekozen voor visgraat bestrating. Dat maakt het terras bijzonder romantisch! De voegen tussen de bestrating hebben we op laten vullen met cement. Scheelt je weer een hoop onkruid wieden!

mediterane tuin
Over de muur hadden we geen twijfels. Deze moest gemetseld, gestuct en geverfd worden. En dan niet strak in de verf maar juist rustiek met een zichtbare structuur door de verf hier en daar wat dikker aan te brengen en de kwaststrepen te laten zien. Wij hebben een bank aan de muur laten metselen van 80 cm diep en deze in dezelfde kleur als de muur laten schilderen.

Beplanting
De Franse en Italiaanse stijl hebben duidelijke kaders. Zo dienen borders, struiken en bomen symmetrisch geplaatst te worden. Dit zorgt voor de kenmerkende overzichtelijke uitstraling en het creëert rust. Zaai dus vooral niet in het wilde weg maar maak een plan. Kies bijvoorbeeld voor olijfwilgen, Portugese laurier, vijgen en olijfbomen. Gebruik potten om de planten in te zetten voor een extra mediterrane uitstraling.

Creëer verschillende plekjes om te loungen
Met mooi weer wil je natuurlijk ook kunnen genieten van je tuin. Een (of meerdere) comfortabele zithoekjes zijn dan ook zeker een vereiste in jouw Mediterrane tuin. Dit kan in de vorm van een knus, romantisch hoekje, maar ook in de vorm van een grote loungebank waar je met al je vrienden en familie kunt relaxen. Wij hebben zelfs drie hoekjes in onze tuin! De loungebank hebben we zelf gemaakt met hout en het antieke setjes kochten we op Marktplaats maar je kunt ook een mooie aluminium of teak loungeset kopen. Eigenlijk is dit een kwestie van smaak. Een ding is zeker: wij hoeven niet meer op vakantie nu we ultiem kunnen chillen in eigen tuin!

Lees ook: ben jij een type voor een zwembad of een jacuzzi?