Daar zit een luchtje aan: waarom zweet soms meer stinkt of anders ruikt dan je gewend bent

Zweten doen we allemaal, vervelend maar menselijk. Meestal kom je met een spraytje deo in de vroege morgen de dag prima door. Behalve op sommige dagen… dan lijkt het alsof de penetrante geur niet te bestrijden is! Wat is dat toch? Dat je zweet bij tijd en wijle stukken intenser riekt?

Hoeveel je zweet en of je zweet stinkt, hangt af van verschillende factoren. Je zweet wat je eet maar ook je gezondheid heeft impact op zweten. Wij zetten verschillenden oorzaken van zweten en nare luchtjes op een rij:

Verbranding van eiwitten
Wanneer je lichaam bij inspanning in plaats van vetten of koolhydraten, eiwitten gaat verbranden, ruik je dit. De sterke ammoniak geur is intens en niet fijn. Mocht je deze geur regelmatig ruiken dan is het verstandig om de huisarts te raadplegen. Het zou namelijk veroorzaakt kunnen worden door een ijzertekort of diabetes. Overigens is het niet goed als je eiwitten ofwel spiercellen verbrandt, zorg dus voor voldoende brandstof voor een work-out.

Je drinkt teveel koffie
Een overload aan cafeïne stimuleert het centrale zenuwstelsel waardoor de zweetklieren geactiveerd worden. Koffie is oké, maar met mate.

Angstzweet
Het schijnt dat je angst letterlijk kunt ruiken. Als je nerveus bent of stress hebt zweet je niet om het lichaam te koelen maar geef je onbewust een signaal af doormiddel van zweet. De exacte wetenschap hierachter is nog niet helemaal uitgevogeld maar het zou heel goed kunnen dat mensen ook met geuren communiceren. Klinkt logisch want zeg nou zelf: jouw zweet ruikt toch ook sterker wanneer je bang bent of nerveus?

Je lichaam werkt een ziekte weg
Ruik je vreemder dan normaal gesproken? Wie weet huist er wel een griep of infectie in je lichaam want zweet is een waarschuwing voor ziekten die besmettelijk zijn.

Hormoonschommelingen
Oh die hormonen… ze beïnvloeden een hele boel en zo ook je transpiratie. Niet voor niets hebben veel vrouwen in de overgang last van nachtzweten en ook tijdens de zwangerschap zweet je vaker. Dit is het resultaat van een hormonale disbalans. Ben je niet zwanger en ook niet in de overgang? Dan kan het alsnog zijn dat je hormoonhuishouding niet helemaal in balans is. Je kunt met voeding, bewegen en supplementen al een hele hoop bereiken. Voor vrouwen die zich ergeren aan overmatig zweten is het zeker aan te raden om met je hormoonhuishouding aan de slag te gaan.