Brunch-proof kerstgerecht uit All-Day Breakfast

Brunchen is hot hot hot. We zagen het natuurlijk jaren geleden al aankomen: Carrie en haar vriendinnen togen op zondagochtend naar Pastis in het Meatpacking District (New York, New York) voor scrambled eggs en een Bloody Mary. Zo’n tien jaar later bereikt de trend Amsterdam. Populaire brunchplekken zijn: Bakers&Roasters, Beter & Leuk en CT Coffee & Coconuts.

Zelf organiseer ik 1x per maand onder de naam GOODFOODCOLLECTIVE een pop-up brunch. De volgende editie is in Haarlem! Denise Kortlever is zo’n fan van brunchen dat ze een kookboek maakte met al haar favorieten ontbijtgerechten. In haar prachtige boek ‘All-day breakfast’ staan zoveel lekkere recepten dat ik eigenlijk niet kon kiezen (denk aan hartjeswafels, chai-amaranth porridge en pompoenfrittata), maar voor nu kies ik voor ‘Oeufs en cocotte’.

Voor 4 personen
Boter, om in te vetten
Olijfolie
100g bladspinazie
Citroensap
60g gerookte zalm
4 el crème fraîche
1 el bieslook, fijngesneden
4 verse eieren
4 kleine ovenschaaltjes + een grote ovenschaal

kookboek all day breakfast

Zo ga je te werk
Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet de schaaltjes in met boter. Verhit wat olijfolie in een grote koekenpan en roerbak de spinazie tot deze slinkt. Breng op smaak met citroensap, peper en zout en verdeel over de schaaltjes. Snijd de zalm fijn en meng met de crème fraîche en bieslook. Schep een lepel zalmcrème in elk schaaltje.

Breek voorzichtig een ei boven elk schaaltje en zorg dat de dooier heel blijft. Bestrooi met peper en zout en zet de schaaltjes in de braadslede. Schenk kokend water in de ovenschaal tot de schaaltjes voor de helft onderstaan. Schuif in de oven en laat 10-15 minuten garen, of tot het wit gestold is en de dooier nog zacht.

Foto: Denise Kortlever

Lees ook: Dit geloof je niet: Champagne schijnt goed te zijn voor je brein!