Met deze 5 praktische tips word je blue light de baas

Blue light. Van smartphones tot laptops, alle schermen geven deze kleur lichtstralen af. We worden er de hele dag aan blootgesteld. Zelfs als we van A naar B reizen, zitten we aan die schermen vastgeplakt. Zombification – niet op of om kijken, maar in het scherm ‘gezogen’ zijn – is meer regel dan uitzondering op straat. Hartstikke handig al die devices, maar blue light blijkt geen allemansvriend te zijn. Wat je kan doen om de impact van blue light te beperken, je leest het hier.

Feeling the blues met mate

Blue light dus. Je hebt er vast wel eens van gehoord. De laatste jaren is de reputatie ervan niet je-van-het. Nog net even voor het slapen gaan op je telefoon spieken of die serie in bed afkijken zou de schuld krijgen van slaapverlies en oogletsel.

Die impact op je zzz’s zit ‘m in de golflengte van blue light. Het verstoort namelijk onze gezonde slaapfysiologie. Onze blauwlichtgevoelige cellen pakken in dit proces de hoofdrol. Ze vertellen de hoofdklok in je hersenen namelijk hoe licht het in de omgeving is. Door nog voor het slapen gaan naar schermen te tureluren, krijgt je hersenpan de boodschap dat het nog licht is. En licht wordt met overdag geassocieerd. Oftewel, denk maar niet dat je interne klok je gaat vertellen – met behulp van het slaaphormoon melatonine – dat het al bedtijd is. Ain’t gonna happen! En dan het oogletsel. Dat zit ‘m vooral in het feit dat blue light door kan dringen tot het netvlies en daar weefsel kan beschadigen. Wel een kleine kanttekening bij voorgaande, want recente onderzoeken zijn het over de mate van schadelijkheid van de nieuwste digitale schermen niet eens. In dat soort gevallen kan je vaak maar beter voor de optie ‘better safe than sorry’ gaan.

Blue light filter tips & tricks

We kunnen simpelweg anno 2020 niet meer zonder al onze slimme devices. Maar we kunnen wel de negatieve impact van blue light op onze gezondheid terugdringen. Hoe?

  • Deze zie je vast al aankomen, maar zorg ervoor dat je een uur voor je nighty night je devices laat voor wat ze zijn.
  • Verlaag de helderheid van je schermen, en switch naar de nachtmodus zodra het avond is.
  • Last van droge, vermoeide ogen na een dag typen? Dat komt doordat we naar onze schermen staren. Waar we normaal gesproken 12 keer per minuut knipperen, is dat tijdens een schermsessie slechts de helft. Je snapt, je traanvocht verdampt met droge ogen tot gevolg. Hanteer de 20-20-20-regel. Elke 20 minuten neem je een schermpauze van 20 seconden, waarin je 20 meter in de verte kijkt. Er zijn een bups apps op de markt die je hier elke 20 minuten maar al te graag aan helpen herinneren. Daarnaast kan je ook nog oogdruppels gebruiken als je weet dat je een daglang aan je laptop gekluisterd zit. Op die manier neemt de natuurlijke traanproductie toe en blijven je ogen voldoende gehydrateerd. En don’t forget to blink!
  • Er komen steeds meer zogenoemde blue light filter-brillen op de markt. Brillenglazen met een blauw licht filter die voor een deel de lichtstralen van je scherm weerkaatst. De 100% zal nooit worden aangetikt, maar hé alle bescherming is mooi meegenomen. Daarmee geef je je ogen net wat meer rust en heb je na een dag typen minder vermoeide ogen. Laatst hebben we er zelf een op de redactie getest, en inderdaad…die droge, moeie ogen zijn een stuk minder.