Bewust leven volgens de natuurlijke cycle

Tussen de vijgen- en olijfbomen op het Kroatische eiland Vis ligt een eco-community verscholen. Ver weg van onze drukke consumptiegedreven maatschappij leven bewoners hier zelfvoorzienend in harmonie met de wereld om hen heen. Een eco-community biedt ruimte voor het ontdekken hoe bewust leven ook alweer gaat volgens de natuurlijke cycle.

Ook ik – als Amsterdams stadsmeisje – ging back to basic in deze community. Hier, off-grid in de sprookjesachtige natuur ontving ik drie impact makende wijsheden.

Kook met de seizoenen

Gehurkt in de moestuin, mijn nagels zwart gekleurd door de aarde, oogst ik de laatste tros tomaten van de nazomer. De eerste pompoen van deze herfst, zwarte kool en een paar glanzende aubergines. ‘S middags verschijnen ze in een kleurrijke, seizoensgebonden lunch op tafel. Dat er op het land genoeg eten is blijkt als ik een knalgele paardenbloem en distelblad aan mijn vork prik.

Lees ook: stoppen met je baan om te reizen in een camper. 

De community hosts – een DJ en VJ die het Berlijnse nachtleven zijn ontvlucht en nu op Vis eiland een betoverende eco-community opbouwen – delen tijdens het werk in de tuin en keuken hun brede kennis over het verbouwen van groenten en eetbare planten en bloemen. Naast het oogsten van veggies, raak ik al snel bekend met de geur van tijm, wilde munt en rozemarijn. Kruiden om in te zetten als smaakmaker of om te drogen voor thee. Binnen de community leer ik om creatief te koken met ingrediënten die het land ons op dat moment aanbiedt.

Terug in Amsterdam is het verleidelijk om de overgevlogen Peruaanse ready-to-eat avocado uit het supermarktschap te scoren, maar ook in de stad is koken met de seizoenen realiseerbaar. Lokale seizoensproducten koop je op de markt of herken je in de supermarkt door de plek van herkomst op het etiket. Het consumeren van lokale, seizoensgebonden producten verkleint je ecologische voetafdruk: je bespaart brandstof voor het transport en energie voor de verwarming in groente-serres. Daarnaast geldt: hoe verser de groente hoe hoger de voedingswaarde – hoe beter voor je gezondheid.

Bewust leven op jouw natuurlijke ritme

Rond een uur of acht glinstert de opkomende herfstzon door de linnen gordijnen. In stilte
voer ik mijn ochtendritueel uit: een korte meditatie met uitzicht over de vallei, een paar
stretches en een ontbijt met vers geplukt fruit. Binnen deze community zijn er geen
verplichte ochtendmeetings, volgekalkte weekkalenders of eindeloze to-do-lijstjes op
schreeuwende post-its. Waar een agenda in de westerse wereld vaak wordt ingevuld door
anderen – van hogere macht – regisseer je in deze community je eigen leven op basis van
absolute vrijheid en het ritme van de natuur. Bruis je van energie dan is er genoeg werk te
doen in de tuin of keuken.

Heb je een off-day dan maak je minder of zelfs geen werkuren. Deze vrije werkwijze zorgt ervoor dat je in een flow raakt: met de juiste aanwezigheid voer je werkzaamheden betrokken en liefdevol uit. Nu ik leef zonder agenda, opsta met de zon en mijn ogen sluit zodra het donker is (want beperkte stroom voor verlichting en Netflix) ontdek ik hoe hard de westerse leefstijl botst met mijn biologische klok. Maar hoe hou je vast aan jouw natuurlijke ritme in de stad – waar iedereen iets van je verwacht?

Thuis kies ik er bewust voor om een aantal dagen per maand helemaal leeg te houden in mijn agenda. Ik plan geen belangrijke afspraken rondom mijn menstruatie, omdat mijn energielevel dan een stuk lager ligt. En ik beweeg mee met de dag, nacht en seizoenen: nu de dagen kort en
donker zijn keer ik naar binnen en neem ik meer rust dan op een zomerdag.

Alles wat je écht nodig hebt vind je in de natuur

Nooit was ik een luxepoes, maar als ik met mijn blote handen tijgerwormen uit het compost
sta te vissen vraagt dit wel om toewijding. Ja, ook dit is de natuurlijke cycle. Een eco-community is vaak voor een groot deel onafhankelijk van de buitenwereld. Zonnepanelen zetten zonlicht om in stroom en door de (ijskoude) buitendouche en keukenkraan stroomt (gefilterd) regenwater. Vanuit duurzaam oogpunt maakt de eco-community waar ik verblijf ook zelf compost.

Toiletteren doe je dus op een composttoilet: een toilet waarbij gebruik wordt gemaakt van biologische processen om datgene wat we normaal met water doorspoelen om te zetten in organische compost. In het composttoilet – een zelfgebouwd houten huisje met zicht op de weelderige moestuin – ligt een lapjeskat te snoozen op een stapel tijdschriften. Shiva, de Indiase god die symbool staat voor de kringloop van het leven, staat afgebeeld op een groot kleurrijk doek met spijkers aan de muur. In het raamkozijn bungelt een bosje gedroogde lavendel heen en weer.

Ver voorbij de luxe van haverlatte’s op de hoek van elke gracht, marmeren toiletmuren en je ARKET bestelling morgen thuisbezorgd realiseer ik me hier in deze off-grid omgeving dat alles wat ik écht nodig heb er al is en constant voortdrijft op de natuurlijke cycle. Gister, vandaag en morgen: water uit de wolken, eten rechtstreeks uit de aarde, energie van de zon en liefde
van de mensen om me heen. Een beetje meer leven volgens de natuurlijke cycle.

Marijke Bleijswijk schrijft vanuit haar belevingswereld over geluk, taboes en hedendaagse thema’s. Daarnaast is ze de founder en owner van Wild Gems on Wheels. Vanuit haar camper verkoopt ze vintage kleding en handcrafted sieraden op festivals en events.