Betaald verlof tijdens je menstruatie? Italië wil het!

Gewoon betaald krijgen wanneer het weer eens de tijd van de maand is én je als een ellendig hoopje op de bank ineengedoken zit. Welke vrouw zou dat nou niet willen? Italië zou mogelijk het eerste Westerse land kunnen worden, waar vrouwen tijdens hun menstruatie betaald verlof mogen opnemen. Viva l’Italia! 

Alle vrouwen weten hoe vervelend de eerste drie dagen van je menstruatie kunnen zijn. Heftige vlagen van buikpijn en krampen gepaard met pijn in de onderrug, zijn vaak niet erg bevorderlijk voor de werkprestaties. Dat vinden dus de Italianen dus ook.

Momenteel ligt er een voorstel in de Italiaanse Tweede Kamer, om bedrijven verplicht te stellen om drie dagen betaald verlof aan te bieden aan vrouwen die heftige menstruatiepijn ervaren. En dan niet drie dagen per jaar, nee de Italianen pleiten voor drie dagen per maand!

Dit zou niet het enige voordeel zijn wat vrouwelijke werknemers krijgen.
Tijdens hun zwangerschap krijgen vrouwen vijf maanden betaald verlof met de mogelijkheid om dit verlof (tegen een korting op hun salaris) met nog eens zes maanden te verlengen.

Toch heeft het voorstel ook zo zijn vrouwelijke tegenstanders
Er zijn vrouwen die bang zijn dat dit “voordeel” het onaantrekkelijker zou maken voor bedrijven om vrouwen aan te nemen. Italie kampt sowieso met een hoog percentage aan werkeloosheid onder vrouwen. In het land hebben 61% van de vrouwen een baan vs. 72% van gemiddeld Europa.

Daarnaast zijn mensen bang dat het voorstel zou bevestigen, dat vrouwen onstabieler zouden zijn tijdens hun menstruatie. Dat we lichamelijk inderdaad soms niet altijd even sterk staan, betekent uiteraard niet dat we niet meer kunnen nadenken. Al zijn er veel (mannen) die daar anders over denken.

Al met al zou je je kunnen afvragen of het verplichten van betaald verlof tijdens hevige menstruatiepijn, wel in het beste belang van de vrouw is. In feite zit je drie dagen op de bank maar ga je dat niet merken op de bankrekening?