Besef je dit: pijn helpt je soms op weg naar de toekomst

Door omstandigheden kan het leven zich opeens tegen je keren. Of zijn er mensen die van de een op andere dag heel naar uit de hoek komen, totaal onverwachts. Er gebeuren dingen die je totaal niet verwachtte en die je ook niet in de hand hebt. Het gebeurt en het doet pijn.

Deze pijn is niet hetzelfde als lichamelijke pijn al voelt het soms véél erger. Het is niet hetzelfde als wanneer je valt of wanneer er gevaar loert. Het is etherisch. Niet materialistisch. Deze pijn voel je van binnen en het laat onzichtbare littekens achter. De tranen daargelaten, die zie je wel.

Pijn is een conflict tussen bepaalde omstandigheden en onze verwachtingen. Het is een mentaal proces met emotionele consequenties. Eigenlijk doen we onszelf pijn als je het zo bekijkt. Als je altijd maar verwacht dat mensen aardig zijn, oprecht en eerlijk. Of als je verwacht dat er geen vuiltje aan de lucht is. Want die dwarrelen altijd wel ergens rond. De vraag is: hoe ga jij daar mee om? Pijn is een keiharde realiteit-check.

Want we worden gedwongen om verwachtingen los te laten, ons beeld van hoe dingen zouden moeten zijn. Alles wordt weer vreemd en we staan oog in oog met onaangename omstandigheden. Sta daar niet vijandig tegenover maar nieuwsgierig. Weet dat je nooit, maar dan ook nooit verwachtingen kunt hebben van dingen die je zelf niet in de hand hebt. In the end heb je bijna niks in de hand… Dingen gaan vanzelf. Een ding is zeker: je hebt alleen jezelf.

Lees ook: We halen zekerheid uit niets.