Beschik jij over een flinke portie grit?

Je hoeft niet intelligent te zijn om succesvol te worden. Het enige wat je écht nodig hebt is: grit. Wat? Grit, een karaktereigenschap waar je het ver mee schopt en de term is bedacht door Angela Duckworth, hoogleraar in de psychologie. Grit dus. Eigenlijk is het niet meer of minder dan de kracht van passie en volharding.

Als je écht iets wilt bereiken lukt dat volgens Duckworth als je er met passie voor gaat en doorzettingsvermogen hebt. Passie is je innerlijke drijfveer, doorzettingsvermogen zorgt ervoor dat je ook bij tegenslagen volhoudt waar je aan begonnen bent. Dan is er ook nog zoiets als jezelf lange termijn doelen stellen die je weer kunt opsplitsen in korte termijn doelen. Anders gezegd: als jij vastberaden bent om doelen te bereiken, dan moet je volhardend zijn.

Grit is een mindset waarbij je niet afwijkt van je oorspronkelijke doelen en daar is geduld voor nodig. Volgens Duckworth kan het wel tien jaar duren voordat jouw doelen succesvol worden, de ’ten year rule’ noemt ze dit. Alleen mensen die zich blijven focussen en zich niet laten afleiden door andere projecten op de korte termijn zullen lange termijn doelen behalen.

Heb jij het in je?

1. Je bent niet bang om te falen
Jij bent voorbereid op tegenslagen want je weet dat je hier niet onderuit komt. Laat anderen maar denken wat ze willen: jij weet waar je het voor doet.

2. Je volgt je intuïtie
En vertrouwt altijd op je onderbuikgevoel.

3. Verliezen is geen optie
Simpelweg omdat je ieder verlies weer overwint. Natuurlijk vind jij het ook vervelend als dingen anders lopen dan verwacht, maar je had niet anders verwacht. Het leven is onvoorspelbaar en daar ben jij op voorbereid.

4. Je geloof in jezelf
Altijd. Zelfs als er niemand in jouw geloofd, blijf jij in jezelf geloven.

5. Je bent niet snel afgeleid
Je bent altijd onderweg en als je onderweg bent komen er kansen op je pad. Sommige mensen hebben het gevoel dat ze al deze kansen moeten pakken waardoor ze van het ene naar het andere project fladderen. Jij niet. Focus is het allerbelangrijkste als je hogere doelen wilt bereiken.

6. Je kiest voor het totaalplaatje
En accepteert ook de minder fijne dingen die jouw pad kruisen, in the end vergeet je deze en ben je blij dat je hebt doorgezet.

7. Je doet wat je zegt
Mensen kunnen je honderd procent vertrouwen. Je zegt geen dingen die je waar kunt maken en maakt geen plannen waar je vanaf zult wijken. In alles wat je doet neem jij jouw verantwoordelijkheid en dat siert je.

Lees ook: wat als je droombaan toch niet je droombaan blijkt te zijn?