Ben jij gepassioneerd nieuwsgierig?

We schrijven dit artikel met een quote van Einstein in gedachten: “I have no special talent, I am only passionately curious.” En zijn we dat niet allemaal? Mensen zijn gewoon ontzettend nieuwsgierig alleen merk je daar niet altijd iets van. De meeste mensen vragen niet verder en nemen genoegen met een eenvoudig antwoord.

Dit is waarom chaotische vrouwen het intelligents zijn.

Toch is het nieuwsgierigheid waar we het meeste van leren. Nieuwsgierigheid naar andere mensen, naar bepaalde onderwerpen of naar een nieuwe liefde. Niemand heeft antwoorden zonder vragen te stellen. Toch lijkt het in onze maatschappij ongepast om vragen te stellen, je kunt de meeste antwoorden ook op het internet vinden. Even googelen en je weet meteen waar je het over hebt! Een minpunt: we zijn stukken minder nieuwsgierig omdat we weten dat alle informatie voor het grijpen ligt. Het kost moeite om zelf te onderzoeken hoe de vork in de steel zit, dus doen we het niet meer.

Toch zijn er mensen die té nieuwsgierig zijn om genoegen te nemen met de informatie op het internet. Types die dieper graven en die je diep in de ogen kijken als je met ze praat. Deze mensen nemen geen genoegen met een kort antwoord, maar ze vragen door en stellen soms zoveel vragen dat we denken: ‘wat een nieuwsgierig aagje’!

Zo heb ik vriendinnen die altijd het naadje van de kous willen weten. Ze ondervragen mij met passie over m’n werk: “Hoe ziet jou dag eruit?” “Waar schrijf je het liefste over?” “En wat maak je allemaal mee?” Daarnaast willen ze ook nog even weten hoe ik aan die mooie schoenen kom, uit welke winkel, hoe duur ze zijn en lopen ze fijn? Oh, en: “waar heb jij jouw haren laten knippen? Dan ga ik daar ook heen.” Zonder schaamte gooi ik mijn hele hebben en houwen op tafel en eigenlijk is het best vleiend als iemand zoveel van je wil weten en dus zo geïnteresseerd is in jouw leven. En niet alleen dat, door hun nieuwsgierigheid kan ik over mijn passies praten en leren ze mij écht kennen. Yes, door nieuwsgierigheid worden contacten minder oppervlakkig.

Lucky you? Dit zijn de drie meest intelligente sterrenbeelden.

Nieuwsgierigheid is een simpele maar krachtige manier om echt met elkaar in contact te komen. Wie goed is in vragen stellen creëert een ander soort energie om zich heen. Mensen vinden het fijn om over zichzelf te vertellen, en doen vaak meer uit de doeken dan je denkt. Spreken is zilver, zwijgen is goud. En als je de juiste vragen stelt, kun je daarna lekker zwijgen of met iemand meevoelen. Want laten we vooral een flinke portie empathie niet vergeten. Als iemand verdriet heeft of juist heel blij is, kunnen we daar toch gewoon in meegaan? Soms moet je je eigen gevoelens even opzij zetten om mee te gaan in die van een ander. Dan pas leer je elkaar écht kennen, diep van binnen.