Afvallen door meer te eten, William Cortvriendt legt het uit

Enige tijd geleden kreeg ik het boek ‘Lichter’ van William Corvriendt in mijn brievenbus. Ik heb dit boek in een ruk uitgelezen. Alles wat ik wilde weten over voeding en een gezonde levensstijl stond kraakhelder beschreven. Geen ingewikkeld jargon maar duidelijke taal en je mag zoveel eten als je zelf wil. Je snapt: dit is onze nieuwe bijbel.

De helft van de Nederlanders is nog steeds te dik en dat terwijl we massaal op dieet zijn. Best gek niet? Volgens Cortvriendt is er een hele eenvoudige oplossing voor de massa’s mensen met een paar kilo teveel: “Je moet namelijk zoveel eten als je wil en in een gezonde levensstijl horen ook volle en vette producten thuis. De kant-en-klaar maaltijden kunnen we beter laten staan, deze zorgen niet voor een gevoel van verzadiging en worden meteen opgeslagen als vet. Eet zo natuurlijk mogelijk en je lichaam zal vet verbranden in plaats van opslaan.”

Een goed begin is het halve werk
In zijn boek ‘Lichter’ geeft hij tips over wat je wel of niet moet eten. Natuurlijk verschilt een gezonde levensstijl van persoon tot persoon maar over het algemeen geldt dat je beter kunt kiezen voor een stevig ontbijt. Begin de dag met eiwitten en bak een flinke omelet. Laat koolhydraten (brood, pasta, koekjes) zoveel mogelijk staan. Eet vooral verse producten en zorg dat je tijdens avondeten het bord voor de helft met groenten vult. Het grote verschil tussen bewerkte en onbewerkte producten is dat je van natuurlijke producten eerder verzadigd raakt. Light producten, suiker en industrieel bewerkte etenswaren zijn boosdoeners als het op overgewicht aankomt.

Conclusie
Het boek is helder geschreven en het leest makkelijk weg. De conclusies van Cortvriendt zijn onderbouwd aan de hand van onderzoeken en opzienbarend. Voor mij is het erg herkenbaar, ik heb verschillende dieten gevolgd en vaak kwam ik alleen maar aan in plaats van dat ik kilo’s kwijt raakte. Veel voedingsdeskundigen zijn helaas niet meer up-to-date en werken nog volgens de schijf van vijf. Gelukkig ben ik nu goed op weg met voeding en ‘Lichter’ geeft nieuwe inzichten waardoor ik weet waarom ik bepaalde producten wel of niet eet. Het boek gaat in op de onderschatte invloed van insuline, hormonen en de darmflora. Erg leerzaam en interessant maar voor mij is geen enkel boek de hele waarheid en mijn advies luidt: neem nooit alles klakkeloos over maar gebruik zijn adviezen tijdens de zoektocht naar een levensstijl die bij JOU past.

lichter