8 dingen waar mensen die ‘personal space’ nodig hebben zich in herkennen

De één is erg op z’n personal space gesteld terwijl de ander het liefste in de personal space van iemand anders lijkt te komen. Elke keer weer nét over het randje… Iedereen heeft een andere beleving van persoonlijke ruimte maar sommige zones zijn niet voor een ander. Nóóit! 

Uit onderzoek is gebleken dat we drie zones kennen die voor andere mensen net wel of net niet toegankelijk zijn. Dit zijn de sociale zone, waarbij er ongeveer 1.20 meter tot 3 meter ruimte tussen jou en de ander zit. Deze zone is voor vreemden. Dan heb je nog de persoonlijke zone met ongeveer 50 centimeter tot 1.20 meter ruimte bij je vandaan. Een vreemde wordt niet zomaar in deze zone toegelaten. In de intieme zone (alles binnen de 50 centimeter) hoeft al helemaal niemand te komen behalve een echte intimi zoals je geliefde.

Toch gebeurt het dat vreemden mensen zomaar in jouw intieme zone terecht komen. En wat doe je dan? Deze situaties zijn erg vervelend als je gehecht bent aan jouw territorium.

Jij bent de enige in een treincoupé
Toch komt er iemand naast je zitten. Je wordt gek!!

Het is erg druk in een winkel
Gelukkig sta jij in je eentje in een doodlopende rij tussen de rokjes in. Een smalle ruimte waar je dan ook absoluut niet met z’n tweeën kunt staan. Het is dan ook verdomd irritant als er précies bij jouw rek iemand anders naar rokjes komt snuffelen. WHY???

Tijdens de yoga ligt jouw matje opeens wel erg dichtbij een ander
De les is eigenlijk al begonnen en jij ligt met je ogen dicht te mediteren als je gerommel naast je hoort. Ja hoor. Daar is weer zo’n iemand die zich last minute tussen alle matjes doorwurmt om zich met veel lawaai naast jou te settelen. Je weet dat je zen moet zijn maar op dit moment ben jij eerder in alle staten.

Een of drie kussen
Het is en blijft een vervelend ding. Zoenen wanneer je iemand groet… want geef je nu één of drie zoenen? Of helemaal niet. Dit laatste spreekt jou het meeste aan.

Meekijken op jouw scherm
Je bent aan het werk als een collega of je baas binnen komt lopen. Hij of zij heeft een vraag en daar kun jij natuurlijk antwoord op geven. Terwijl jij op jouw computer wilt laten zien wat je bedoelt is het al te laat: hij of zij hangt hijgend over jouw schouder om mee te kijken. Dit was niet de bedoeling!

Hand op je schouder
Als er dan ook nog een vreemde hand op jouw schouder rust wordt je helemaal GEK!

Mensenmassa’s zijn niet zo je ding
Op één uitzondering na: alcohol. Dan vervagen de zones en vind je het plots niet meer zo erg om op te gaan in de meute.

Jij hebt geen schouder om op uit te huilen
En voelt je ongemakkelijk als iemand om wie je geeft verdriet heeft. Je weet nooit of je nu een arm om hem of haar heen moet slaan of niet. Troosten is niet aan jou besteed.