8 dingen die je onaantrekkelijk maken

Onaantrekkelijk zei je? Yes. Maar eerst is het belangrijk om het verschil tussen aantrekkelijkheid en je fysieke verschijning uit te leggen. Dat is namelijk niet hetzelfde. Je fysieke verschijning heeft de neiging om te weerspiegelen hoe we ons van binnen voelen. Verdriet, vermoeidheid of juist geluk zijn vaak van je gezicht af te lezen. Je straalt het uit. Hoe je eruit ziet heeft in feite niks te maken met onaantrekkelijkheid of andersom. Ons gedrag daarentegen heeft wél een flinke impact op het feit of mensen zich tot je aangetrokken voelen of he-le-maal niet.

Je aangetrokken voelen tot iemand kan intiem of platonisch zijn en je kunt het voelen bij een vreemde of bij iemand die je al heel lang kent. Aantrekkingskracht heeft alles te maken met jouw energie. Anderen mensen voelen zich tot jou aangetrokken door deze energie – zo simpel is het. Mensen willen zich omringen met iemand die ze een positief gevoel geeft. Dit artikel heeft dus niks te maken met uiterlijke kenmerken en iedereen heeft zo z’n onhebbelijkheden, alleen er zijn dingen die je kunt veranderen waardoor je in the end meer positiviteit uitstraalt.

“Because of your smile, you make life more beautiful.” – Thich Nhat Hanh

1. Je bent altijd aan het strijden
Een beetje competitie is goed… op z’n tijd. Maar jezelf continu met een ander vergelijken is zo onnodig en het maakt je niet happy. Want of je jezelf nu beter of minder goed voelt, het helpt je niet. Sommige mensen voelen zich verheven boven anderen en horen maar al te graag dat ze de beste zijn. Een ander denkt alleen maar: ‘was ik maar zo net als hem of haar’ en zoeken op deze bevestiging. Ze willen horen dat ze zo slecht nog niet zijn. Alleen niemand omringt zich graag met mensen die altijd maar op zoek zijn naar erkenning. Want wat is succes? En wanneer faal je? Dat is toch voor iedereen anders? Dus streef doelen na om persoonlijke redenen, en vergelijk jezelf niet teveel met een ander. Uiteindelijk doe dingen voor je eigen ontwikkeling, en niet om een beetje ‘hautain’ te doen.

2. Onbeschoft gedrag
Dit spreekt voor zich: mensen vinden onbeschoft gedrag onaantrekkelijk. Beleefdheid en vriendelijkheid zijn een vereiste voor in al je relaties. Je moet een ander met respect behandelen zoals ook jij dat ook terug verwacht. Iemand steken met een hatelijke opmerking, of jezelf gênant gedragen en een ander daarbij betrekken, is gewoon not done. Zélfs als je iemand niet zo aardig vindt, kun je nog altijd een greintje respect opbrengen. Als de situatie zo vervelend wordt dat je het niet meer uithoudt, loop je beter weg. Want lelijke woorden neem je niet zo makkelijk terug.

3. Uit de hoogte doen
Iemand die op mensen neerkijkt is per definitie onaantrekkelijk. Waarom zou je je beter voelen dan de rest? Oké, iedereen is anders en heeft z’n sterke en minder sterke punten. Maar veroordeel een ander niet omdat hij of zij ergens minder goed in is. Want vergis je niet: er zijn vast dingen waar ze weer veel beter in zijn.

4. Altijd klagen
Probeer het maar eens: luidkeels klagen in het openbaar. Moet je eens kijken hoe gezichtsuitdrukkingen van de mensen om je heen veranderen. Minachting is van het gezicht af te lezen. En dat snappen we, want het is toch niet aantrekkelijk om je ongenoegen op zo’n manier te uiten? Als je het ergens niet mee eens bent, spreek het dan uit, maar strooi het niet rond. Ga een opbouwend gesprek aan met degene waar je over klaagt, denk in oplossingen maar stop met hardop klagen zonder zelf stappen te ondernemen.

5. Iemand onderbreken
Je wilt toch niet de stoorzender zijn? Iemand onderbreken is respectloos en hard. Niet iedereen is extravert en praat veel. Het zijn juist de stillere types die zich toch al niet zo snel laten horen die vaak onderbroken worden. Dan walst er zo’n onbeschoft – hebben we ’t weer – persoon zo over zijn of haar woorden heen. Omdat ‘ie vindt dat het wel heel erg belangrijk is wat hij of zij op z’n tong heeft liggen. Beter slik je je woorden in en geef je een ander ook de kans om te spreken. Wees je bewust van de mensen om je heen en probeer je in te leven in gevoelens van een ander.

6. Niet luisteren als iemand tegen je praat
Communicatie is essentieel voor een goede relatie. Er wordt verwacht dat je soms ook luistert en zinnige antwoorden geeft als iemand je iets vraagt. Het is best gek als jij na afloop van het verhaal zegt: ‘Huh’? Wat zei je? of ‘Ja’, terwijl je dus niet eens weet waar je ‘ja’ tegen zegt. Je komt ongeïnteresseerd over dus doe daar wat aan. Maak oogcontact tijdens een gesprek, zo kun je je beter focussen.

7. Ruzie zoeken
Om niks. Waarom doen sommige mensen het dan toch? Het antwoord is simpel: aandacht. Alleen vragen ze aandacht op de verkeerde manier. Je hoeft geen drama te maken om belangrijk gevonden te worden.

8. Het ligt nooit aan jezelf
Maar altijd aan een ander. Nee, je doet nooit wat fout en alles wat mislukt komt niet door jezelf. Uhuh… Sommige dingen overkomen je, maar daar kan een ander niks aan doen. Accepteer dingen zoals ze zijn, en in the end bepaal jij zelf hoe je met situaties dealt. Je kunt mensen niet de schuld geven van dingen die in jouw leven niet zo lekker lopen.

Lees ook: Weg met de grootste illusie op aarde! We zijn niet inherent aan het ego.