7 x Waarom ik gek ben op Gwyneth Paltrow

Van actrice in lievelingsfilm Se7en (in de categorie thriller deelt deze een eerste plaats met Zodiac) tot voorvechtser van het gezonde voedsel: ik ben fan van Gwyneth Paltrow. Zij en ik hebben namelijk nogal wat overeenkomsten. Wellicht heb jij h-e-l-e-m-a-a-l niks met haar of herken je juist waarom ik haar zo leuk vind. Ik ben benieuwd, ik ga je in ieder geval haar- en piekfijn uitleggen waarom ik GP (haar bijnaam) zo inspirerend vind.

1. De scheiding
Conscious Uncoupling: je moet er maar opkomen. Gwyneth en Chris deden het en ik doe het nu ook. Terwijl het voelt alsof de hele wereld je raar vindt omdat je uit elkaar gaan als iets positiefs ziet, is het fijn om een voorbeeld te zien bij een bekend koppel waarbij de scheiding op het oog heel harmonieus verloopt. En dat het ook normaal is om daarvoor de tijd te nemen. Juist voor het belang van de kinderen. Uit elkaar gaan hoeft niet gepaard te gaan met ruzies of te eindigen in een drama. Conscious uncoupling wil onder andere zeggen dat je je overtuiging ‘mijn huwelijk is niet geslaagd, nu voel ik mij een mislukking’ loslaat. Deze acceptatie en verandering in denkwijze geeft mij in ieder geval heel veel kracht. Dank daarvoor GP!

2. De lifestyle site Goop
Gwyneth was 1 van de eerste met een online magazine. Ik vind veel van wat de redactie hier op deelt REUZE interessant. Ik ben dan ook vol de doelgroep. Zelf hoop ik, met Studio Food&Mood, ook de mede vrouw te inspireren, stimuleren en motiveren. Een hoop eren, I know, maar ik meen het. Wij vrouwen hebben soms een schop onder onze (strakke) billen nodig: we kunnen veel en veel meer dan dat we zelf denken. Who rule the world?

3. De kleine borsten
Ohhh mijn borsten. Gevoelig onderwerp. Op mijn zestiende besefte ik dat ze echt niet verder gingen groeien. Dat ik het met mijn kleine (maar pronte!) units moest gaan doen. Eind jaren negentig won GP een oscar voor haar rol in Shakespeare in Love (ook al een favoriete film). De oscar nam ze in ontvangst in een roze jurk waarin duidelijk te zien was dat moeder natuur haar, qua memmen, niet rijkelijk bedeeld had. Voor mij een troost en een voorbeeld dat kleine borsten echt niet lelijk zijn. Hoewel ik me dat besef en er ook andere knappe actrices zijn met kleine borsten (ik noem een Kate Hudson, Keira Knightley en Kirsten Bell), blijft mijn voorgevel mijn onzekere factor, maar ja snijden in een gezond lichaam is ook zo wat . To boobjob or not To boobjob blijft de vraag…

4. De gedeelde liefde voor gezond koken
Sinds ik mijn moodswings en energiegebrek dankzij een gezond voedingspatroon onder controle heb, ben ik groot, GROOT voorstander van gezond eten. Hoewel er een tijd was dat GP wellicht een beetje te ver ging, haar macrobiotische dieet werd veelvuldig in de pers genoemd, vind ik het geweldig dat ze nu, in haar nieuwste kookboek (H) EERLIJK MAKKELIJK, de gluut niet meer schuwt en ook een melkproduct komt hier en daar weer in de recepten voor. Hiermee zet ze wederom een voorbeeld voor de medemens: van ergens (te) ver in doorslaan wordt geen mens gelukkiger. Ontdek wat eten voor je doet, welke voeding ben je leven past en hoe je met kleine stappen gezonder kunt gaan eten en (her) vind je plezier in plaats van te blijven hangen in het jezelf-straffen-met-eten-systeem.

5. De guilty pleasure
Wat was ik blij dat Gwyneth toegaf dat ze 1x per week een sigaret rookt. Hoewel ik weet dat het in groot contradictie is met hoe ik leef (FITGIRL pur sang) kan ik het af en toe, met alcohol in het spel, echt niet laten om er 1 (of 2) te roken. De volgende dag voel ik mij er meestal nogal slecht over. Lichamelijk en geestelijk. Aangezien ik zo gezond leef, komt gif extra hard binnen. Maar ik heb het er soms voor over. Al erken ik bij deze dat het echt niet kan en dat ik moet gaan uitzoeken waarom ik het doe. Wordt vervolgd.

6. De afkorting
Over dit punt kan ik alleen maar kort en krachtig zijn. Zoals ik al schreef: de nickname van Gwyneth is GP. Mijn bijnaam is HP. Nou, HOE toevallig!

7. De liefde voor sport en yoga
Gwyneth traint met Tracey Anderson en die vind ik cool. Ik vind sowieso de meeste personal trainers interessant. Wellicht omdat ik stiekem ook graag andere mensen zou willen trainen. Niet fulltime, maar ik vind het wel te gek om te sporten en andere daarvoor te enthousiasmeren. Terug naar Gwyneth. Bij veel wat ik doe is zij de inspiratie. Als zij 4x per week sport met Tracey, wil ik dat ook (al is 4x nogal hoog gegrepen) en als GP zegt dat yoga haar veel brengt, ga ik de downward dog proberen. Dankzij haar maakte ik kennis met yoga. En zo’n 10 jaar later is de beoefening hiervan hetgeen wat mij MEGA veel brengt en waarmee ik mijn dag het liefst start. Dank Gwyneth, dank dat jij altijd op zoek bent naar hoe jij jezelf en je gezin het beste de liefde kan geven die nodig is. Ik ben benieuwd naar wat komen gaat.

Gwyneth’s nieuwste boek bevat gezonde, snelle recepten voor de SUPERDRUKKE thuiskok. Hieronder deel ik een recept: Kokos-limoentaartjes (vegan en glutenvrij!).

Schermafbeelding 2016-06-13 om 17.41.53

Voor 8 taartjes van 7,5 cm
Oftewel Key Lime Pie en dan de niet zo schuldige versie. Kokos en limoen lijken voor elkaar gemaakt te zijn: combineer deze 2 in 1 recept en je krijgt gegarandeerd reacties met steekwoorden als engeltjes-tong en piesen. Trouwens, een kleine noot van de reislustige redactie: mocht je een keer in de buurt zijn van de Florida Keys (waar de originele key lime pie vandaan komt bezoek) ga er dan heen! Echt! Je haalt de gemiddelde leeftijd flink omlaag, want je zit gegarandeerd tussen de oude vellen, maar het is er heerlijk. Zon, krab, zee en (over)vriendelijke Amerikanen: wat wil een mens nog meer.

Voor de korst
125 g amandelmeel
3 el kokosolie
3 el rijststroop
snufje zout

Voor de vulling
1 blik (400 g) volvette kokosmelk, Zet m een nacht in de koelkast zodat de vaste en vloeibare bestanddelen zich scheiden.

geraspte schil van 1 limoen, plus extra voor de garnering
sap van 1 limoen
2 el plus 1 tl kokosbloesemsuiker

Doe alle ingrediënten voor de korst in een middelgrote kom en meng ze grondig; zorg dat er geen klontjes kokosolie in zitten. Verdeel het mengsel in 8 balletjes (van ongeveer 1 eetlepel per stuk) voor een standaardmuffinplaat, of 24 stukken (van ongeveer 1 theelepel per stuk) voor een minimuffinplaat. Leg in elke holte van de muffinplaat 1 balletje deeg. Maak je vingers nat en druk het deeg langs de wanden omhoog voor kleine taartschelpen. Zet de plaat in de koelkast en ga door met de vulling.

Schep voor de vulling het vaste deel van de kokosmelk en doe dit in een grote kom. Prak dit kokosvet met een vork bijna glad en voeg dan de limoenrasp, het limoensap en de kokossuiker toe. Klop alles met de mixer tot een zeer glad mengsel met de consistentie van licht geklopte room. Vul de taartjes met de kokosvulling en garneer ze met limoenrasp. Laat ze minstens 1 uur in de koelkast opstijven.

Maak vlak voor het serveren de taartjes met een botermesje los van de wanden van de muffinplaat en haal ze eruit. Eet ze direct of zet ze in de koelkast zodat ze hun vorm behouden.