5 dingen die je kunt leren van een relatie zonder seks

Wanneer je een fijne relatie hebt en niet aseksueel bent, is seks onmisbaar. Liefde staat natuurlijk op de eerste plaats, maar een leven zonder seks houdt niemand vol. Wist je dat er veel relaties stranden omdat de een vaker van bil wil dan de ander? Ook al ben je intens gelukkig, geheelonthouding breekt je op. En als de relatie dan uit gaat, houden mensen de reden liever voor zichzelf. ‘We zijn uit elkaar gegroeid’ rolt per slot van rekening lekkerder over de tong dan ‘we hebben al drie jaar geen seks’.

Sterker nog: het voelt beschamend om jouw seksloze leven bespreekbaar te maken. No way dat jij jouw bedzaken aan andermans neus hangt. Je voelt je al onzeker genoeg en dit is niet gunstig voor je zelfvertrouwen. Je gaat je jezelf afvragen wat je verkeerd doet, of je er niet goed uitziet of een slechte verleider bent. Maar hè, GEEN seks is echt niet jouw schuld. Seks is de lijm in een relatie en als de ander je keer op keer afwijst, zonder het bespreekbaar te maken, misgunt hij of zij je iets belangrijks.

Natuurlijk kunnen er oorzaken zijn waardoor seks onmogelijk is. Denk aan het eerder genoemde aseksualiteit of misbruik. Maar in een relatie deel je dit soort dingen en dan ga je op zoek naar een oplossing. Niet praten maakt je eenzaam en verbitterd. En deze situatie is alles behalve uniek. Als je op Google zoekt naar seksloze relaties kom je een flink aantal ervaringen tegen. Mensen die hun beklag doen op het internet over een gebrek aan passie en seks. Relaties die voortkabbelen als broer en zus.

Het is niet jouw fout
We gaan ervan uit dat iedereen op de wereld seks heeft en opgewonden wordt terwijl de vaatwasser wordt ingeruimd. Dit is niet het geval. Dus als jij af en toe afgewezen wordt, is dit niet per se alarmerend. Er is niks mis met een relatie waarin seks niet dagelijks aan de orde is. Het wordt pas een probleem als het er nooit van komt. Als jij je optuigt in jarretels en manlief nog steeds liever een computerspelletje speelt. In dit geval is het zeker niet jouw schuld dat je partner geen intimiteit wenst. Verleiden en afgewezen worden, zorgt iedere keer weer voor een deukje in je zelfvertrouwen. Maar weet dit wel: hij is gek als hij je niet wil en vooral als hij niet zegt waarom hij niet wil.

Wees open en eerlijk
Het is zonde om je mond te houden over je seksloze leven. Op deze manier kabbelt je nonnenbestaan rustig voort en heb je op een gegeven moment niet eens meer een idee hoe het leven hoort te zijn. Oké. Het is gênant om jezelf bloot te geven en een kwetsbare kant van jezelf te laten zien, maar het is wel belangrijk. Door het probleem bespreekbaar te maken bij een vriendin of een therapeut kom je tot nieuwe inzichten.

Ga op zoek naar hulp
En doe het voordat het te laat is. Als je het probleem laat groeien maak je van een mug een olifant en dan is er geen weg meer terug. Dus mocht je iets van je relatie willen maken? Google dan eens naar sekstherapie. Heus, dit is niet vies, eng of raar. Het maakt het ingewikkelde onderwerp bespreekbaar en dit is de sleutel. P.R.A.T.E.N. Het enige wat helpt én waardoor je achter de oorzaak komt. Wie weet ligt het aan de gezondheid of kampt je partner met een depressie. Figure it out!

Normaliseer het niet
Wat de reden van je seksloze bestaan ook mag zijn, normaal is het niet. Nooit. In iedere relatie is intimiteit belangrijk en een bevredigend seksleven hoor daarbij. Dus mocht het er niet van komen? Ga dan op onderzoek uit. Wat kunnen jullie veranderen? Of valt er niks te veranderen? Hak knopen door voordat het te laat is en zelfs je kinderwens onder druk komt te staan.

Love yourself
Als je zelf weet wat je fijn vindt, kun je dit beter aan de ander uitleggen. Een expert in zelfbevrediging kan als geen ander vertellen hoe het moet. Praat met elkaar en de seks wordt er stukken beter op. Maar nog belangrijker: als er geen seks is, houd dan nog steeds van jezelf. We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: het ligt niet aan jou. Jij bent niet lelijk. Niet aseksueel. Niet wat je denkt van jezelf. Want dat ga je doen… malen over je lichaam, je geur en je uitstraling. Doe het niet! Je bent namelijk een mooi mens en mensen willen zich bemind voelen.