3 redenen waarom je het beter minder druk kunt hebben dan de rest

“Hoe gaat het?” “Goed hoor… lekker druk!” Herkenbaar? Voor mij in ieder geval wel, iedereen om mij heen is áltijd druk. Ik ook, maar eigenlijk heb ik het liever iets minder druk. Toen ik net in Amsterdam kwam wonen was ik blij als ik een keer iets te doen had maar inmiddels staat mijn agenda vol. Werk, sport, vrienden en andere sociale verplichtingen vullen de weken en is dat wel zo fijn?

Druk zijn gaat vanzelf maar rustig aan doen blijkt stukken lastiger. Wat schrap je uit je agenda en wat niet? Alles lijkt even belangrijk en we willen niks missen. Zelfs thuis check ik met grote regelmaat op social media wat iedereen aan het uitspoken is. Maar wil ik overal bij zijn? Nee. Eigenlijk was het wel lekker die verveling toen ik net in Amsterdam kwam wonen. Op je gemak de buurt verkennen… twee taarten bakken omdat je toch niks beters te doen hebt en boeken lenen op de bibliotheek omdat je dan even de deur uit bent. Love it en op vakantie in Sicilië kon ik weer even van die verveling proeven want tussen twee en vijf is daar letterlijk niks te doen. Iedereen rust uit of is bij familie, winkels zijn dicht en als het dan ook nog eens regent…

1. Je komt erachter wat écht belangrijk is
Terwijl we onze dromen najagen, vergeten we te leven. Druk zijn kost veel energie, niet zo gek dat je dan moe bent. Als je op vakantie geen televisie hebt en ook geen afspraken, verveel je je. Dat is de eerste dagen wel even wennen hoor maar uiteindelijk is het alleen maar heel erg fijn! Je gaat wandelen, praat met mensen die dichtbij je staan, maakt meer tijd voor elkaar en voor het ontbijt. Loskomen van de dagelijkse sleur creëert letterlijk ruimte in je hoofd.

2. Je leeft gezonder
Als je het altijd maar druk hebt, is de kans groot dat je niet aan je gezondheid denkt. Daar heb je simpelweg geen tijd voor. Tandarts? Al ruim een jaar niet geweest… dokter? Dat komt wel. Slapen? Een beetje… seks? Te moe. Gezond eten? Als het maar snel klaar is. Sporten? Dat MOET! Alleen word je daar gelukkig van? Haastig naar de sportschool vertrekken om vervolgens in rap tempo je ding te doen en daarna richting werk te hollen? Je kunt beter een yogales nemen en vervolgens met een kop thee blijven hangen, dan meteen na de yoga weer gehaast verder te gaan. Een lange wandeling maken in het park of baantjes trekken in het zwembad… daar wordt je écht blij van.

3. Langzaam leven maakt gelukkiger
In Italië is het heel normaal om twee uur te lunchen, en van die lunch wordt werk gemaakt. Verse vis, salade, brood en pasta. De meeste mensen gaan na de lunch nog even liggen en dan pas weer aan het werk. Heus, ze werken net zoveel als wij maar op een hele andere manier. Met onze ‘van negen tot vijf’ werktijden zit een lunch van twee uur er niet in maar hoe vaak eet je even snel achter je computer? Of helemaal niet omdat je nog even iets af moet maken. Ik bedoel maar. Uit onderzoeken blijkt dat een op de drie Nederlanders zelfs het ontbijt overslaat. Gelukkig heb ik er een gewoonte van gemaakt om uitgebreid te ontbijten met een latte en bananenpannenkoek, daar sta ik vroeger voor op. Eten hoort ook een moment van rust te zijn dus neem pauze dan ben je de rest van de dag productiever, gezonder en gelukkiger. Dat je moet werken is een feit, maar denken dat je kansen mist als je even een moment voor jezelf pakt is natuurlijk onzin. Je hoeft niet overal bij te zijn omdat je kansen niet wilt missen. Als je meer ruimte creëert voor jezelf creëer je een helderdere blik die nodig is in een tijd waarin we zoveel keuzes moeten maken.

Lees ook: ssssh… De wetenschap zegt dat stilte belangrijker is dan we denken.