10 dingen die je van elkaar moet weten voor je gaat samenwonen
Er komt een moment in het leven dat je jouw eigen plek vaarwel zegt. Als je überhaupt ooit wilt samenwonen… Twee aparte levens smelten samen en ook al denk je van niet: het is wel zo. Opeens heb je stukken minder me-time, irriteer je je aan elkaars rommel maar je leert elkaar vooral echt kennen. Zelfs als je al jaren samen bent, kan het zijn dat je door de jaren heen van elkaar vervreemd bent geraakt. Iedereen verandert en als je niet genoeg praat kom je daar pas achter als het te laat is.
Daarom is het handig om een paar dingen op een rijtje te zetten voordat je voorgoed verkast. Doe dit vooral samen! Samenwonen betekent dat er een hele hoop gaat veranderen en niet alleen het interieur waar jij zo trots op bent.
Waarom doen we dit?
Je zou zeggen dat je het antwoord al weet, maar volgens Dr. Stan Tatkin, relatietherapeut, is het belangrijk om geen verwarring te hebben over de intenties van beide kanten. Trek je bij hem in om geld te besparen op de huur? Dan is dat hopelijk niet de enige reden! Hopelijk krijgen jullie geen genoeg van elkaar en willen jullie je relatie naar een hoger niveau tillen en iedere dag naast elkaar wakker worden. Of ben je het op en neer pendelen zat? Als jullie maar om dezelfde reden bij elkaar gaan wonen zit het goed.
Hoe gaan we om met tegenslagen?
Heel belangrijk. Hopelijk is alles koek en ei maar iedereen weet: er komen minder fijne tijden. En gaan jullie dan nog steeds voor elkaar? Kunnen jullie elkaar sussen en troosten als het moet? Vind je elkaar nog steeds leuk als je een week lang alleen maar chagrijnig bent? En maak je elkaar dan aan het lachen?
Wie maakt er schoon?
Verdelen jullie de taken eerlijk, komt er een schoonmaker of krijgt een van de twee deze last op z’n schouders? Je kunt maar beter weten waar je aan toe bent dan zit je niet in de troep!
Wie betaalt wat?
Er zijn altijd vaste lasten. De huur, boodschappen, energierekeningen en ga zo maar door. Wie neemt welke kosten op zich? En wat als de een veel meer verdient dan de ander?
Willen we een gezamenlijk rekening?
Wel zo gemakkelijk voor de boodschappen, etentjes en verse bloemen op tafel – dat laatste sowieso!
Heb je veel tijd voor jezelf nodig?
Iedereen heeft behoefte aan me-time. Gewoon rommelen in je eentje en dat moet kunnen. Als je samen woont is dit alleen niet vanzelfsprekend! Wees duidelijk en eerlijk.
Hoe ziet jullie droomhuis eruit?
We snappen: het liefst woon je in een riante villa maar daar hebben we het nu niet over. Delen jullie dezelfde visie als het om de inrichting gaat? Of wil de een Perzische tapijten aanschaffen terwijl je ander allergisch is? Dromen jullie over een boerderij op het platte land of een penthouse in de stad? Dat zijn forse verschillen.
Waar schaam je je voor?
Dit hoef je echt niet tegen je huisgenoten te vertellen, maar tegen je geliefde? Als je samen gaat wonen is keeping up appearances lastiger dan je denkt. Je kunt je niet iedere ochtend wakker worden met een hoofd vol make-up, bent ook wel eens ziek en voelt je dan alles behalve aantrekkelijk. Take it or leave it.
En de toekomst?
Blijven jullie in dit huis wonen? Of vertrekken jullie zelfs naar het buitenland. Wat als een van de twee voor werk naar het buitenland moet, ga jij dan mee? En hoe denken jullie over kinderen? Als de een klapperende eierstokken heeft en de ander liever kinderloos blijft, overleven jullie dit waarschijnlijk niet. Het zijn belangrijke dingen om over te praten.
Stel het gaat mis: wie blijft er in het huis wonen?
Fingers crossed dat dit jullie niet overkomt. Maar wat als? Het is wel zo handig om daar alvast over na te denken. Heeft een van de twee het huis gekocht? Dan is de keuze zo gemaakt. Als jullie allebei je oude huis opgeven om het nieuwe stulpje te betrekken, wordt dit stukken lastiger.
Lees ook: Dit heb ik geleerd van samenwonen met huisgenoten.