Zo creër je een eigen duurzame stijl – tips van Annemarie

Kleding zegt veel over je persoonlijkheid en door een knaller van een outfit zit je lekkerder in je vel. Wanneer jij iets uit de kast trekt waar je enthousiast van wordt, straal je de hele dag. Mooie kledingstukken zijn een investering in jezelf. En het mooiste is: omdat jij je beter voelt, manifesteer je opeens dingen waar je naar verlangt. Of het nu een baan is, een energieke levensstijl of de relaties om je heen. Wanneer jij in je kracht staat is alles dichterbij. Alleen kan het moeilijk zijn om duurzamere kleding te kopen die past bij jouw smaak en duurzame stijl. 

Veel mensen weten dat de kledingindustrie één van de vervuilendste op aarde is. Goedkope kleding is een makkelijke manier om jouw kast snel te vullen maar iemand betaalt de prijs. Daarom staan steeds meer mensen stil bij keuzes op modegebied.

Wat is een duurzame stijl?

Een duurzame stijl bestaat uit stuks die zorgvuldig geselecteerd zijn met oog voor duurzaamheid in de breedste zin van het woord. Want duurzaam zijn kledingstukken die jarenlang meegaan. Tijdloze, tweedehandse of nieuwe items van hoge kwaliteit die in ieder geval eerlijk geproduceerd worden en het milieu minimaal belasten. Een duurzame garderobe reflecteert jouw stijl, is niet modegevoelig en niet seizoensgebonden. Kwaliteit boven kwantiteit is essentieel.

Kies een keerpunt

Het aanbod van duurzame kleding is beperkt en het is een hele stap om je garderobe in één keer te verduurzamen. Deze rigoureuze aanpak is ook helemaal niet nodig. Voor mij was een project tijdens mijn studie aan het AMFI echt een keerpunt. Ik ging met twee andere studenten naar India om op een niet ‘geiten wollen sokken manier’ mode te ontwerpen voor de sustainable fashion week in Londen. In India heb ik veel gezien en meegemaakt en sinds ik in de modewereld werkzaam ben, realiseer ik me goed dat een jurkje voor twintig euro iemand heel erg tekort doet. Sindsdien shop ik bewuster en duurzamer zonder dat mijn portemonnee leegloopt door mijn garderobe. Je kan het namelijk zo duur – of goedkoop- maken als je zelf wil. Het is onzin om te zeggen dat je geen geld hebt om duurzamere keuzes te maken.

Bewust shoppen

In mijn garderobe vind je een unieke mix van tweedehands, slow fashion en design. Nieuwe items bekijk ik altijd kritisch: heb ik het echt nodig, past het bij de rest van mijn kledingstukken, is het mijn stijl en is de kwaliteit goed? Dit zijn belangrijke vragen om jezelf te stellen wanneer je je kledingkast duurzamer wil maken. Wanneer je je kleding bewust koopt doe je minder aankopen maar vooral minder miskopen. Het geeft ook ruimte om te sparen voor items die echt de investering waard zullen zijn.

Fundamenteel andere keuzes maken

Wanneer je begint aan het verduurzamen van je garderobe merk je dat je fundamenteel andere keuzes gaat maken wanneer het aankomt op wat je uit de kast trekt. Als ik styling advies geef probeer ik vrouwen te empoweren. Het is belangrijk om vanuit zelfvertrouwen een duurzame garderobe te creëren. Durf jezelf te zijn en laat je niet beïnvloeden door je omgeving, dan pas kom je tot de kern van jouw eigen unieke stijl. En deze stijl gaat niet vervelen! Een beetje hulp kan absoluut geen kwaad en een personal shopper is tegenwoordig geen ongrijpbare luxe. Sterker nog: bij grote retailers kun je bijvoorbeeld een ‘Zalon Stylist’ boeken om je te helpen stijlkeuzes te maken. Vaak weet een professional ook precies waar je op moet letten of welke merken bij jou passen.

Waar let je op als je gaat shoppen?

Niet alle merken die een duurzaam aspect bevatten, zijn duurzaam op alle vlakken. Sustainability is een modieus begrip en het wordt vaak onterecht toegepast. Denk bijvoorbeeld aan gerecycled polyester: herbruikbaar polyester geeft een tweede leven aan een materiaal dat niet biologisch afbreekbaar is en anders op de afvalberg of in de oceaan belandt. Alleen het bewerken van polyester om het opnieuw te gebruiken is óók milieuvervuilend. Net als het verbouwen van organic cotton, dit kost gigantisch veel water. Vegan leather is weliswaar cruelty-free’ (zonder dierenleed), maar absoluut niet beter voor het milieu. Het kost namelijk enorm veel energie en water om het te maken. Uiteindelijk komt het er op neer dat je zo min mogelijk kwalitatief, hoogwaardige kleding moet kopen en daar zo lang mogelijk mee moet doen. Dat is pas écht duurzaam. Ook tweedehands items zijn stukken beter voor de wereld. En het allerbelangrijkste? Maak keuzes die passen bij jouw waarden en bij wat jij belangrijk vindt.

duurzame mode

Ik ben altijd een grote fan geweest van tweedehands kleding. In Amsterdam heb ik een paar adressen waar ik mijn gebruikte kleding verkoop maar ook tweedehands kleding koop. Mijn favoriete merken zoals Isabel Marant, Ganni en Agolde zijn er te koop voor stukken minder geld dan de nieuwprijs. Met het geld dat ik bespaar door tweedehands te shoppen investeer ik zo nu en dan in duurdere items van merken waarvan ik weet dat ze lang meegaan. The Make is zo een merk waar je terecht kunt voor tijdloze, klassieke items die onmisbaar zijn in ieders garderobe. Denk aan een tijdloze trenchcoat, perfecte blazer of pantalon. De kleding van The Make is zeer exclusief want er is geen massaproductie, het atelier in Nederland vermaakt en repareert de kledingstukken zodat je er nóg langer plezier van hebt en de fabriek is in eigen beheer zodat je zeker weet dat de werkomstandigheden keurig zijn.

Foto’s: Emma Peijnenburg