3 x de leukste logeeradressen in Alentejo (Portugal)

Portugal is niet duur, dat is mooi want voor een niet al te hoge prijs baad je in luxe en rust. Als er gereisd wordt, en dat wordt er als het even kan, dan is dit wel zo fijn. Houd je van een beetje knappe hotels? Dan zijn dit de plekken die je niet mag missen:

Torre De Palma
Holy! Deze plek! De van oudsher omgebouwde wijnboerderij is omringt met wijngaarden en witte huisjes. Wanneer je arriveert door de grote poorten voel je al dat je in een speciaal stukje Portugal bent beland. Fotogeniek, dat is het zeker maar vooral goed toeven. De voormalige apothekers die het landgoed opknapte weten hoe je moet leven als Romeinen. Het buitenzwembad schittert terwijl we er vanuit de toren op neerkijken en het binnenzwembad straalt kalmte uit.

portugal

View

hotel

In dit wijnhotel zijn oude elementen bewaard gebleven en het elegante interieur complimenteert deze oude weelde perfect. De eer voor deze klus gaat naar architect: João Mendes Ribeiro.

Torre de Palma bar

Torre de Palma bar

torrepalma

Zwembad en receptie

Er zijn verschillende kamers en sommige hebben een speciaal thema. Zo sliep ik een een huisje waar vroeger de arbeiders in woonden. Té sprookjesachtig met rode stippen, jachttrofeën, schapenvachtjes en een mega groot bed.

Torre de Palma

Torre de Palma arbeidershuisje

Vanuit je bed rol je zo richting het onbijt met een goede bak koffie en Pasteis de Nata, een Portugese lekkernij. Tijdens het diner in Basilii drink je wijn uit eigen wijngaard en dat is me een partijtje lekker! Net als het voortreffelijke eten en het strakke en toch elegante interieur.

breakfast

Ontbijtbuffet

Restaurant Torre de Palma

Restaurant Torre de Palma

Niet voor niets behoort Torre De Palma als een van de weinige tot de design hotels in Portugal. Niet in de gelegenheid om zelf even langs te gaan? Ze verkopen de wijnen ook online.

Torre De Palma, Monforte, Portugal

São Lourenco do Barrocal
Het tweede hotel waar wij logeerden bevond zich aan de voet van het eeuwenoude dorpje Monsaraz in de bergen. Dit gigantische landgoed is al meer dan tweehonderd jaar in handen van dezelfde familie. Eeuwen geleden bleef grond altijd in handen van dezelfde lui, tot er armoe uitbrak en één rijk man alles opgekocht rondom São Lourenco do Barrocal.

hotel buiten 2

São Lourenco do Barrocal

Dit mocht hij doen onder een voorwaarde: er moesten wijngaarden komen. Wijn blieft iedereen en daar lagen de financiële kansen. Op het landgoed leefden arbeiders en landheren samen en zo groeide er een wijnimperium. Er was een school en een kapel en nu kun je er een nachtje slapen in een van de gerenoveerde kamers met uitzichten waar je u tegen zegt.

São Lourenco do Barrocal

São Lourenco do Barrocal

Suite São Lourenco do Barrocal

Suite São Lourenco do Barrocal

Slaapkamer in suite

Slaapkamer in suite

De hele renovatie duurde overigens VEERTIEN! jaar want het boeren landgoed was helemaal vervallen na een flinke dip. Eeuwig zunt! Vond ook José António Uva, achtste generatie in de familie. Hij heeft de hele boel samen met een award winnende architect opnieuw leven ingeblazen zonder oude details te vernietigen.

São Lourenco do Barrocal

São Lourenco do Barrocal

De spa is gevaarlijk want je wilt er nooit meer weg en fanatiekelingen kunnen zich laten gaan in de gym. Regelmatig worden er yoga retreats georganiseerd en er is een houten hottub vanuit waar je – gaan we weer – een beeldig uitzicht hebt. In de spa wordt je tegen betaling fijn gekneed en massages kun je nooit genoeg krijgen.

spa

Spa São Lourenco do Barrocal

De body producten in het hele hotel zijn van Suzanne Kaufmann en alles is zo natuurlijk en duurzaam mogelijk. In het restaurant worden authentieke gerechten geserveerd in huiskamersfeer. Idem met wijnen van het huis en die kun je niet overslaan want je wilt wel proeven wat er op eigen land verbouwd wordt. Al met al hadden wij hier best wéken willen blijven. Beetje dutten, beetje tutten, beetje yoga en veul wijn en spijs.

Terras São Lourenco do Barrocal

Terras São Lourenco do Barrocal

Restaurant São Lourenco do Barrocal

São Lourenco do Barrocal, Monsaraz, Portugal

Sublime Comporta
Als je denkt dat het niet sjieker kan (dat dachten wij), dan heb je het mis. De laatste avond van onze Alejento trip mochten wij een nachtje tukken in een van de té luxe villas op het terrein van Sublime Comporta. Jawel: een heel huis voor jezelf mét privézwembad en vrijstaand bad.

Sublime Comporta

Sublime Comporta

Dat is een hele goedesmorgens als je de gordijnen openschuift en meteen ziet hoe jouw pool erbij ligt. Sublime Comporta is een relatief nieuw hotel en de eigenaar heeft het stukje bij beetje uitgebouwd. Goed werk heeft tijd nodig en daar wil je met engelengeduld op wachten. Als je óóit de kans krijgt, moet je hier zeker een nachtje slapen.

Sublime comporta

Sublime comporta

Toen wij ’s avonds een hapje gingen eten in het restaurant, liepen wij dan ook een kersvers getrouwd Hollywood koppel tegen het lijf. Twee wereldsterren die anoniem hun witte broodsweek op dezelfde plek als wij doorbrachten. Dat zegt genoeg toch? De ‘seafood rice’ was niet te versmaden zo goed! Ook hier werd weer gulzig wijn bij gedronken. Dit keer niet van eigen land maar wel van top kwaliteit. Een hotel mag geen vijf sterren hebben als er geen spa in huis is en daarom ook ditmaal een plek om jezelf helemaal in de watten (of in het water) te leggen. De twee zwembaden zijn niet krap en ook aan sauna’s is gedacht.

Spa Sublime Comporta

Spa Sublime Comporta

Spa Sublime Comporta

Spa Sublime Comporta

Sublime Comporta

Sublime Comporta

In de avond kunnen gasten samenkomen rondom een knisperend kampvuur en voor de liefhebbers zijn er fietsen of je kunt een potje tennis spelen. Voor luie mensen (count us in!) zijn er golfkarretjes die je over het gigantische terrein vervoeren. Van je villa naar het restaurant bijvoorbeeld… zo luxe dat je er verwende poppetjes gedrag van gaat vertonen. Al is het wel lekker, je hoort mij niet klagen. Het restaurant Sem Porta heeft diverse gerechten met groenten uit eigen moestuin op de kaart staan. Het is tafelen op niveau en de gerechtjes zien er stuk voor stuk beeldig uit. Kunst op een bord en ze zijn niet zuinig!

Sublime Comporta

Sublime Comporta

Sublime Comporta restaurant

Sublime Comporta restaurant

Sublime Comporta, Grândola, Portugal