Youseum, nieuw Instagrammuseum waar je jezelf tegenkomt

Ter aftrap van de Week van de Mediawijsheid 2019 opent Youseum vandaag – 8 november – officieel haar deuren. Waar de grote, bestaande musea zo fotogeniek en Instaproof mogelijk proberen te zijn, mag Youseum vanaf dag 1 als ‘Instagrammuseum’ worden gelabeld. Hier is elke muur een Instagramwaardige setting. Maar liefst 1500 vierkante meter knappe decors. Pak die stage and say cheeese!

Youseum: van kunstkijker naar kunstmaker

Daar waar je in de welbekende musea van de ene naar de andere spierwitte ruimte wandelt om indrukwekkende kunstcreaties te bewonderen, is dat bij Youseum een ander verhaal. Verwacht geen kunstcollectie. Hier ben jij zelf de kunst. Hoe dat zit? Je uploadt een foto van jezelf op www.youseum.nl. En dan kan het social media-spektakel beginnen. Alles voor de selfies. Jij als hoofdrolspeler in een interactieve museumtour, hoe cool! Youseum daagt je uit kritisch na te denken over de impact van het online etaleren van jezelf. Zo ervaar je hoe het voelt om in je eigen online populariteit – likes, likes, likes – te verdrinken. Loop je door een ‘likes-factory’ en heuse infinity room. En is het aan jou een foto te maken op een subtropisch strand óf een kustlijn overladen met plastic afval. Onder de noemer ‘Beauty with a Message’ houdt Youseum je letterlijk en figuurlijk een spiegel voor over je virtuele bestaan en belangrijke maatschappelijke thema’s.

Aan het einde van je bezoek hebben ze nog iets geinigs bedacht. Wat dacht je van de museumwinkel waar je merchandising met je eigen snoet erop kan kopen. Van begin tot eind is het me, myself and I. Wat doet dit met je als je een heel museumbezoek in de picture staat? Gaat dat zien!

Youseum
Weesperzijde 150
1097 DS Amsterdam
Website | Instagram

Foto credits: Ewout Huiber