Must-see kunst van de stippenkoningin Yayoi Kusama (90)

Je hoeft niet heel veel met kunst te hebben om van de creatieve uitspattingen van de legendarische Japanse Yayoi Kusama spontaan te gaan houden. Afgelopen week mocht ze maar liefst 90 kaarsjes uitblazen. En mede om dit heugelijke feit te vieren, zetten verschillende (inter)nationale musea haar creaties in de schijnwerpers. Welverdiend!  

Yayoi Kusama: makkelijke kunst voor het oog

De ietwat excentriek uitziende, kwieke Japanse kunstenares Yayoi Kusama wist van jongs af aan al wat ze wilde worden. Precies dát wat ze nu doet. Alleen was haar moeder iets minder enthousiast over haar toekomstplannen. Elke schets die de jonge Yayoi maakte, werd zonder enig pardon uit haar handen geritst. Ze werd totaal geremd in haar creativitei, en leidde bovendien aan psychoses. Waanbeelden van pompoenen en stippen die tegen haar gingen praten. Stippen die vandaag de dag in al haar avant-garde werken terugkomen. Niet voor niets dat deze dame ook wel ‘the polkadot princess’ wordt genoemd.

Yayoi KusamaDe afgelopen tijd zie je veel van haar Instagrammable kunstwerken voorbijkomen in je social feed. Denk bijvoorbeeld aan de foto’s van mensen die in zogenoemde ‘mirror rooms’ staan. Ruimtes waarbij alle muren spiegels zijn, en zo een oneindige wereld creëren. Of wat dacht je van de infinity nets. In Yayoi’s haar hele magistrale oevre probeert ze begrippen als ‘oneindigheid’ te vangen. Geïnspireerd door de eerste reizen naar de maan in de jaren ’60.

Yayoi KusamaYayoi Kusama

Hoewel ze pas op latere leeftijd erkenning voor haar levenswerk heeft gekregen – vroeger waren er nogal wat strubbelingen doordat ze een Aziatische vrouw was – is haar kleurrijke kunst nu populairder dan ooit. Momenteel zijn Yayoi’s werken onder andere te zien in Voorlinden, Museum Booijmans van Beuningen en Stedelijk Museum Amsterdam. Gaat dat zien!