Thumbs up balletwereld: ein-de-lijk zijn er donkere spitzen

De balletwereld en spitzen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ondanks dat er een super mooie ’trend’ te zien is dat er steeds meer donkere balletdansers de rol van prima ballerina dragen, waren er tot voor kort alleen roze spitzen. Voor de blanke huid top, maar voor de donkere balletdansers een mismatch. Gelukkig zijn daar sinds kort (fi-na-lly) donkere spitzen. Doorbraken zoals deze verdienen wat ons betreft een podiumplek!

Van poederroze tot donkere spitzen 

Dit.vind.ik.zo.tof! Sinds de 19e eeuw is lichtroze dé kleur voor balletschoenen. Tot medio 2018 betekende dat voor dansers met Afrikaanse en Aziatische roots dat ze tubes met (donkere) foundation moesten verslijten om maar op het podium het mooiste spitzenplaatje te creëren. De lichtroze spitzen staken namelijk zo af van de donkere huiden dat de balletdansers dag in dag uit in de weer waren met donkere foundation om het meer passend bij hun huidskleur te krijgen.

Maar aan die bezigheidstherapie is dus sinds kort een einde gekomen, dankzij Londense fabrikant Freed of London. In samenwerking met ‘Ballet Black’, een dansgezelschap voor balletdansers van Aziatische of Afrikaanse afkomst, heeft het productiebedrijf besloten donkere spitzen op de markt te brengen. Of om precies te zijn: donkerbruin en bronskleurige spitzen. Wat een helden! Voor dansers zijn de donkere spitzen een waar geschenk. Zo voelt eindelijk elke Zuid-Afrikaanse tot Japanse prima ballerina zich onderdeel van de danswereld.

Balletwereld donkere spitzen

Balletwereld donkere spitzen

De NOS heeft een korte video over dit ‘donkere spitzen’-item gemaakt, erg mooi om te zien wat zoiets relatief kleins voor dansers kan betekenen! Bekijk het hier.

Header photo credits: Reuters