Weekend away: 48 uur in Londen

Londen is een waanzinnige stad, en het is nog geen uur vliegen. Kijk, perfect voor een weekend away. Er is een hoop te doen want Londen is, of lijkt, veel groter dan andere steden die ik heb bezocht. Veel groen, unieke parken, top restaurants en ontelbaar veel winkels. Afijn, vrijdagochtend stapte ik op het vliegtuig naar Heathrow, het vliegveld buiten de stad. Met de metro of trein sta je binnen ’n uurtje in het hart van London. Prima dus.

Home away from home
Ik vind het hotel waar ik verblijf héél belangrijk. Je zit er bijna niet, maar na een dagje Londen ben je gesloopt. Een warme – schone – douche en een flink bed zijn dan het enige waar ik behoefte aan heb. En trouwens: er gaat toch niets boven wakker worden in een fijne hotelkamer? Dat is in The Hoxton Shoreditch het geval. De kamers in dit hippe hotel zijn van alle gemakken voorzien, en beneden kun je ’s ochtends een lekkere latte drinken op de fluwelen bank. ‘S avonds zit het hotel propvol met hippe Londenaren, de drank vloeit rijkelijk en je kunt als je wilt na de borrel zo je bed in rollen. Wat dus top is.

Je kunt ook in Amsterdam bij The Hoxton Hotel slapen!

hotelroom


hoxton lobby

Waar moet men eten?
Ik arriveerde rond een uurtje of een in de stad, en dan heb je honger. In juni kan het best wel warm zijn, dus dan wil een mens buiten zitten. In Londen is een terras – waar plek is – goed zoeken, maar gelukkig zijn daar de rooftop bars. Minder zichtbaar, dus minder mensen en daarom heb je daar de meeste kans op een plek in de zon! In Shoreditch zit het Boundary hotel, met rooftop bar. Hier is het prima vertoeven in de relaxte tuinmeubels.
Boundary hotel
Na de lunch hebben we ingecheckt en zijn we gaan shoppen. Man, man, man, wat kan dat goed in Londen! Ik ben fan van J-Crew en dit merk heeft hier maar liefst drie winkels. Je snapt dat ik daar een paar uur zoet was – tot ergernis van vriendlief – en met een paar puntschoenen en een kek broekpak weer naar buiten liep. In juni is het trouwens al volop sale, wat ook fijn is. Na een uurtje shoppen was het de hoogste tijd om de stad verder te ontdekken. Want eerlijk is eerlijk: ronddwalen is het allerfijnste! Zeker omdat je weet dat je bij de eerste beste tent die er piekfijn uitziet, neerploft voor een goed glas wijn. Bij Cecconi’s in Mayfair dus. Deze tent ademt luxe, maar het is er ook gemoedelijk en een tikkelte rock-‘n-roll. Ik houd ervan! En om je een idee te geven: ze hebben er crab ravioli en lobster spaghetti.
cecconi's

Hotel Café Royal in Hotel Royal mag je ook niet missen. Hier bereidt chef Sarah Barber de lekkerste – kleine – gerechten. Tongstrelende hapjes passeren onze tafel en opeens weten wij voor welk menu we kiezen: Sarah in Wonderland. Vijf gangen mét wijnarrangement. De gangen zien er stuk voor stuk knap en een tikkeltje speels uit. Niet gek, want voor het menu heeft Sarah zich laten inspireren door haar jeugdherinneringen. En save the best for last: want onze laatste gang knetterde en zat in een kek doosje van witte chocolade.
Royal Dessert Cafe
Sarah Barber

Sketch
Speciaal voor dit restaurant zou ik even op en neer vliegen. Het stond al tijden op mijn wish-list want restaurant Sketch is namelijk he-le-maal roze met fluwelen stoelen en speelse sketches aan de muur. Normaal gesproken wordt de gehele inrichting van het restaurant om de drie jaar volledig gepimpt, maar daar zijn ze nu niet zo zeker van. The Gallery in Sketch is namelijk zó populair dat er dagelijks gasten van over de hele wereld eten. Een blijvertje dus? Je nipt in ieder geval aan roze champagne, en plast in een soort van disco ei. Zelfs de toiletten zijn wereldberoemd – al is ook de meest beroemde toilet minder fijn als net iemand z’n grote boodschap heeft gedaan. De passievolle wijn sommelier verstaat haar vak, en de burrata is zalig! Een beetje aangeschoten, want: logisch, verlaten wij het restaurant en bestellen we nog een glas wit in The Glade, sprookjesachtig mooi!
sketch
sketch londen

De laatste dag
We moeten vandaag naar huis… Gelukkig hebben we nog de hele dag om een beetje in de buurt van het hotel rond te hangen. Komt dat effe goed uit! Shoreditch is namelijk een van de meest hippe en populaire wijken en vooral op zondag is hier veel vertier. We begonnen de dag op de bloemenmarkt omdat deze al vroeg begint, vanuit daar loop je naar Brick Lane, waar je vintage boetiekjes, hippe bars, lokale winkels en honderden eetstandjes vindt. Vergeet niet om je slag te slaan bij Dark Sugars waar je champagne, red velvet of pistache bonbons koopt die smelten op je tong – of in je tas, zoals dat bij mij het geval was. Dat laatste is geen ramp aangezien de laatste zondag helemaal om eten draait! We komen niks te kort, eten Indisch en Vietnamees bij Old Spitalfields Market, loeren naar een vintage Chanel tas en pakken de taxi terug naar het hotel.

chocolade

Afternoon tea
En je kunt Londen niet verlaten zonder een Afternoon Tea, eentje met veel zoete versnaperingen en een glas prik. Bij The Royal Albert Hall, in restaurant Verdi is dit allemaal mogelijk. We schuiven aan rond een uur of drie en al snel staat er een glas Moët & Chandon voor onze neus. Nog even later staat er ook een gigantische etagere gevuld met hartige en zoete happen op tafel. Wat wil een mens nog meer? De scones, rabarbertaartjes en witte chocolade macarons gaan er goed in. In The Royal Albert Hall heeft trouwens iedere grote artiest op het podium gestaan, van Billie Holiday tot onze eigen Guus Meeuwis. Daar zouden we ook best een keer bij willen zijn…

royal albert hall
verdi afternoon tea

Ook dichtbij huis: Reims, waar de champagne vandaan komt!