We spelen een spel in de liefde, en niemand wint!

De afgelopen jaren is onze samenleving anders geworden. Mensen zijn individualistischer en mede door de komst van digitale communicatie afstandelijker. We zijn bang om gekwetst te worden en dit is herkenbaar in veel situaties, maar vooral als het op liefde aankomt.

34 kenmerken die een gelijkwaardige en gezonde relatie in zich heeft

We doen namelijk alsof het ons allemaal niks kan schelen, we zijn zogenaamd niet kwetsbaar. Zeker in het prille begin van nieuwe liefde bouwen we een muur om ons heen. Om deze muur hoog te houden hebben we zelf spelregels bedacht. Deze regels hebben vooral te maken met communicatie. Gek genoeg proberen we zoveel mogelijk afstand te houden van personen die we eigenlijk dichtbij willen hebben. Vooral sinds de komst van digitale communicatie hebben we daar een handje van.

Afstand geeft macht
Heb jij een leuk persoon ontmoet? Dan moet je vooral niet als eerste een bericht sturen. En als je voor de bijl gaat, is het niet toegestaan om téveel emoticons te sturen. Bellen? No way! Zeg nou zelf, iedereen heeft deze regels wel eens toegepast! Ik weet nog dat ik aan het daten was met mijn vriend, er zijn weken voorbij gekropen voordat we als vanzelfsprekend met elkaar aan de telefoon hingen. Daarvoor was het niet gepast om even gezellig te bellen. Het voelde zelfs ongemakkelijk om te bellen of om gebeld te worden. Zodra zijn naam in mijn telefoon verscheen voelde ik paniek opkomen! Want afstand, dat was veiliger.

Herkenbaar: toen we nog écht moesten bellen.

Gelukkig is het in ons geval goed gekomen en ergens is dat een wonder! Want als je beide goed bent in dit spel, dan komt er natuurlijk nooit wat van. Het is onnatuurlijk om een uur te wachten voordat je een bericht terug stuurt. En waarom in godsnaam? Je weet heus wel wat je wilt zeggen en als je te lang wacht bestaat de kans dat het gesprek doodbloedt. Zonde en vermoeiend zeggen wij.

Tijdsverspilling
Bovendien is het verspillen van kostbare tijd. Stel je eens voor, je hebt een super leuke eerste date. Eigenlijk sta je te popelen om hem of haar snel weer te zien. Maar goed, daar komen de ongeschreven regels om de hoek kijken. Het is niet toegestaan om als eerste een bericht te sturen. Ongeduldig kijk jij om de minuut op je telefoon, want je verwacht wél een bericht! Maar helaas, ook de tegenpartij laat het afweten. Gevoelens van onzekerheid overmannen je en als je uiteindelijk, na dik een week alsnog bericht krijgt, vraag jij je af waarom het zolang moest duren. Enfin, die tweede date komt er, maar niet zonder slag of stoot! Het duurt veel langer voordat je elkaar leert kennen en al helemaal voordat je elkaar vertrouwd. En dat laatste lijkt ons erg belangrijk.

Wat zijn we lekker mysterieus
Het heeft iets aantrekkelijks en ongrijpbaars om mysterieus te zijn. We verwachten dat we op deze manier sexy, aantrekkelijk en gewild blijven. Maar is dat goed? Uiteindelijk creëren jullie een win-winsituatie. Niemand raakt gekwetst, fijn he? Maar ook niemand krijgt wat-ie echt wil. Want het is verdomd lastig om voor iemand te vallen die je nauwelijks kent. Voor romantiek, liefde en toewijding moet je je kwetsbaar opstellen. Durf jezelf te zijn en hou even op met het spel!