Beter communiceren in een relatie: 3 tips

In de ideale wereld zou je een perfecte relatie hebben. Er is altijd liefde, nooit ruzie en jullie zijn allebei dolgelukkig. In de praktijk werkt dit natuurlijk niet zo. In alle relaties komt wel eens ruzie voor. Soms knettert het enorm. De kunst is om er dan weer uit te komen. Dit zijn juist de leermomenten die ervoor zorgen dat je je relatie sterk kunt houden. De meeste ruzies ontstaan echter door een gebrek aan communicatie.

Het blijft een feit dat er op het gebied van communicatie binnen een relatie veel te leren valt.

Beter communiceren in een relatie

Merk jij dat er ook regelmatig discussies ontstaan door een gebrek aan communicatie? Dan is er ook goed nieuws. Beter communiceren kun je leren. Met behulp van de volgende drie tips zal dit al een stuk beter gaan.

Maak beter contact

Als je al lang samen bent, kunnen sommige gewoonten er bij in sluipen. Je praat minder met elkaar. Koetjes en kalfjes worden uitgewisseld terwijl er naar de televisie wordt gekeken of jullie allebei een telefoon in de hand hebben.

Er is minder contact. Het voelt meer alsof jullie huisgenoten zijn. Echt een diepgaand, zinvol gesprek komt nog nauwelijks voor. Dit creëert steeds meer afstand en zorgt er ook voor dat er niet meer over belangrijke onderwerpen wordt gesproken.

Daarom is het zo belangrijk om echt regelmatig de tijd te nemen om beter contact te maken. Kijk elkaar goed aan, vermijd afleidingen en neem een open houding aan. Door beter contact te maken, toon je dat het je interesseert en laat je zien dat je hem of haar beter begrijpt. Dat kan heel veel betekenen.

Schakel een relatietherapeut in

Merk je dat je het zelf heel lastig vindt om te veranderen? Of zijn de problemen te groot om ze zelf nog de kop te bieden? Maar wil je tegelijkertijd wel dolgraag bij je partner blijven? Dan is een relatietherapeut een goede keuze.

Deze kan jullie de nodige handvatten geven om beter te communiceren, problemen op te lossen en dichter naar elkaar te groeien.

Een relatietherapeut kiezen is niet gemakkelijk. Je moet samen tevreden zijn over de keuze. Allebei een goed gevoel hebben over deze persoon. Neem hier dus echt de tijd voor en zoek verder totdat je iemand hebt gevonden die voor jullie allebei een succes is.

Leer om beter te luisteren

Een mens is van nature niet heel goed in luisteren. Hoewel de één er wellicht iets beter is dan de ander. Van nature zijn we geneigd om sneller ons eigen verhaal te doen. Of laten we ons leiden door onze gevoelens tijdens een gesprek.

Probeer tijdens het gesprek echter je gevoelens zo veel mogelijk uit te schakelen en echt te luisteren. Misschien ben je het niet met het standpunt van je partner eens, maar het is wel goed om achter zijn of haar beweegredenen te komen. Kijk je partner dus aan en luister goed naar wat er gezegd wordt.

Probeer niet tussentijds in te grijpen, maar wacht echt tot het verhaal is gedaan. Dat levert echt waardevolle informatie op en toont tegelijkertijd hoe belangrijk je zijn of haar gevoelens vindt.