Waarom kunnen sommige mensen aspergeplas niet ruiken?
Laatst was ik bij een vriendin die eigenlijk de hele dag met eten bezig is. Geloof me: alles wat ze maakt smaakt verrukkelijk is gezond én ziet er beeldig uit! Kijk zelf maar even op haar website: Foodnut.nl. Enfin. We kregen het over voeding, asperges en de welbekende aspergeplas. Al kan niet iedereen deze onwelriekende plas ruiken.
En dat vinden wij gek. Hoe kan iemand deze geur nou niet ruiken? Asperges, points d’amour of het witte goud zijn tongstrelend maar waarom hebben ze zo’n typische geur? Deze geur wordt veroorzaakt door de zwavelhoudende sporen in asperges. Onze lever zet deze om in zogenoemde methylmercaptanen: vluchtige zwavelverbindingen die via onze urine het lichaam verlaten. Vroeger dacht men dat niet iedereen over dezelfde enzymen beschikt om deze geur te produceren, maar dat schijnt niet het geval te zijn. Want iedereen die asperges eet scheidt zwavelalcoholen uit, alleen niet iedereen kan ze ruiken. Want om bepaalde geuren te ruiken heb je specifieke receptoren in de neus nodig die bij sommige mensen ontbreken. Dit is erfelijk bepaald. Sommige mensen kunnen zelfs he-le-maal niks ruiken, dat noem je complete anosmie. In het geval van aspergeplas noem je het selectieve anosmie. Daarom dus.