Waarom krijgen oudere mensen een andere stem?

Ik zit in de trein. Als er één ding is waar je dan niet onderuit kunt, is het gesprekken afluisteren. Naast mij zitten twee bejaarde vrouwen te beppen, ze zijn druk in gesprek. Het gesprek is vandaag niet eens de reden dat ik meeluister, het zijn de stemmen die mij fascineren.

Deze stemmen hebben overduidelijk hun beste tijd gehad. Je hoeft niet eens te kijken en je weet dat daar dames op leeftijd aan het babbelen zijn. Nu vraag ik me af: hoe komt het dat je dit kunt horen? En hoe zal mijn stem klinken over tig jaar? Snap je. Het praten gaat ingewikkelder, langzamer… de stemmen klinken krakerig en slaan zo nu en dan over. “Hoe laat k.. k.. ko o o m en we in Maa aaa stricht aan?”

Als je ouder wordt, gaat je stem veranderen. De toonhoogte is niet meer hetzelfde, luid praten is lastig en hoge tonen gaan je minder gemakkelijk af. Van jongs af aan ontwikkelen mannelijke of vrouwelijke stemmen zich anders, bij oude mensen is dit verschil opeens veel minder goed te horen. Stemmen groeien naar elkaar toe. Dit komt door door de hormonale veranderingen in het lichaam met als gevolg minder soepele stemplooislijmvliezen en minder stevige stemplooien. Je levensstijl doet daar nog een schepje bovenop. Denk aan hoge stembelasting, veelvuldig contact met schadelijke stoffen, stemmisbruik of foutief stemgebruik. Vooral in de overgang merk je dat je stem verandert en vermannelijkt. Het schijnt dat zware vrouwen hier minder last van hebben.