Vind je passie met mind mapping

Een aantal jaar geleden zat ik samen met een vriendin hartgrondig te overdenken wat ik wilde met het leven. Een verschil: ik had téveel passies, zij – toen – helemaal geen. Dacht ze. Daar kwam de derde vriendin om de hoek kijken, want die had wel een plan: mind mapping. Zo gezegd zo gedaan, dus wij met z’n alle rond de grote tafel in ons piepkleine studentenhuis met een blanco vel papier en een stel gekleurde stiften. Let’s go mind mapping.

Een mind map is een krachtige grafische tool om je ideeën en denkproces op papier te zetten. Het helpt je om je gedachten te analyseren en ze beter te begrijpen. Dit helpt om nieuwe ideeën en concepten te bedenken. Handig dus. Steevaste mind mappers hebben hun zaken stukken beter op orde en zijn succesvoller. Bovendien combineer je met mind mappen je analytische linker hersenhelft die in woorden werkt, met de visuele rechter hersenhelft, die gericht is op gevoel en intuïtie. Dus het is’t proberen waard.

Good karma: 21 leefregels voor een positief en eerlijk leven.

Zo doe je het
Je begint in het midden van een blank – landscape – vel papier. Schrijf of nog beter, visualiseer daar het plan dat je uit wilt werken. In dit geval is passie je hoofdthema. Rondom je hoofdthema creëer je allemaal andere thema’s die je met lijnen met het hoofdthema verbindt. Deze thema’s kun je weer uitbreiden met subthema’s. Kijk zelf maar even.

mindmap

Geef je mind map kleur. VEEL kleur. Kleuren triggeren het brein en maken je mind map levendig, hierdoor wordt creatief denken gestimuleerd. Beelden zeggen meer dan woorden, dus probeer hier en daar een tekening te maken of beelden in de mind map te verwerken.

mind map

Schrijf geen hele zinnen op, blijf kort en bondig dan is je mind map het meest effectief. Speel met woorden en varieer in grootte.

Afijn, wij dus met z’n drieën én een goed glas wijn aan de slag. Je raadt het al: natuurlijk stond onze mind map vol met eten en drank. Maar buiten dat blijken ook creativiteit en empathie een gezamenlijk goed. Ach. Het was leuk. We hebben alledrie een – creatieve – baan, en ja: sommige steekwoorden van de mind map

Lees ook: Het exacte verschil tussen denken met je hart en met je mind volgens Juno.