Oeps! Deze 4 dingen wist je niet over jouw matras

Gemiddeld spendeer je een derde van je leven in bed. Dat is ongeveer 2500 uur per jaar. Best veel… en belangrijk. Want iedereen weet dat slaap nodig is om goed te functioneren. Het heeft invloed op je hormoonhuishouding, gezondheid en gewicht dus wij willen maar al te graag die acht uurtjes per nacht pakken! Op een GOED matras. Want dat laatste is niet vanzelfsprekend.

1. Sommige matrassen bevatten brandvertragers
Heb jij een oud of goedkoop matras? Dan is de kans groot dat daar nog brandvertragers inzitten. Deze brandvertragers worden gemaakt van giftige chemicaliën zoals polybrominated diphenyl ethers. Niet best als je daar op ligt. Het zorgt voor gezondheidsklachten waarvan je je afvraagt waar ze vandaan komen.

2. Het verergert allergieën
Als er geen brandvertragers in het matras zitten, is deze vaak van wol gemaakt. Wol is perfect voor huisstofmijt. Je snapt dat mensen met een allergie daar last van krijgen.

3. Nog meer chemische bestanddelen
Stinkt je matras? Dan is de kans groot dat het matras van traagschuim, koudschuim of synthetische latex gemaakt is. In al deze matrassen kunnen polyurethaan, benzeen, fenolen of formaldehyde zitten en een uitwaseming van gifgassen is niet ongewoon. Tijdens het productieproces wordt er ook nog wel eens synthetische lijm gebruikt. Allemaal niet goed voor je gezondheid. Recycling van dit soort matrassen is dan ook niet mogelijk, tijdens het verbranden komt er gif vrij. En daar slaap jij dan iedere avond op…

4. Elektromagnetische straling
In veel matrassen zitten metalen delen zoals de metalen veren, dit zorgt voor een extra effect van elektromagnetische straling. Alsof we daar nog niet genoeg aan blootgesteld worden!

Wat nu?
Gelukkig zijn er tegenwoordig veel producenten die matrassen maken die beter zijn en waar je met een gerust hart op kunt slapen. Dus als je van plan bent om een nieuw exemplaar aan te schaffen, loont research zeker. Durf te vragen! Er zijn genoeg ecologische matrassen van organische materialen zoals natuurlatex, kokos of bio katoen/wol. Stukken duurder, ofcourse. Maar je doet er jaren mee! Ga maar eens na hoelang je nu al op dit matras slaapt en dan is het niet verkeerd om je matras eens in de zoveel tijd buiten te luchten.

Door dit natuurlijke slaapdrankje val je als een blok in slaap!