Monster Waves & Surfen in Centraal Portugal

Na drie keer eerder in Portugal te zijn geweest, kan ik zeggen dat dit land mijn favoriete bestemming in Zuid-Europa is tot nu toe. De mensen zijn vriendelijk, de stranden zijn voor mij de mooiste van Europa en de keuken is voor een visliefhebber als ik iedere keer weer een feest. Ik hoefde dan ook niet lang na te denken, toen ik werd uitgenodigd om mee te gaan surfen in Centraal Portugal!

Na een rustige vlucht van 2,5 uur naar Porto, komen we aan in Figueira da Foz. Eerlijk gezegd had ik nog nooit van deze plaats gehoord. Deze plek wordt steeds populairder onder de surfers door de beroemde 1,5 kilometer lange, rechte golven. We komen aan in de avond en gaan meteen aan tafel in restaurant Marégrafo. Binnen een minuut staat de tafel vol met olijven, brood met een gesmolten kaasje ernaast, kleine inktvisjes en sardientjes. NOOITMEERNAARHUIS. De wijn met de naam van het restaurant is heerlijk. Maar goed, morgen moet ik mijn “nog niet enorm ontwikkelde” surf skills laten zien, dus ik houd het bij één glaasje.
StockSnap_KXEQJWRTWW
Na een goede nachtrust in Hotel Costa de Prata, is het de volgende ochtend bewolkt, maar de stemming is goed. Ik ben op pad met 4 goede surfers en die laten zich niet afschrikken door een beetje regen: nat word je toch wel. Ze hijsen zich, met een enorm gevoel van Joie de Vivre, in hun eigen wetsuits en rennen het water in. João, van Naturexperience, geeft me een gloednieuwe, nog nooit gedragen wetsuit en ik sta me vervolgens 10 minuten lang, met een knalrood hoofd in het megastrakke pak te hijsen. Alsof je Hennie Huisman in een balletpakje maat 34 probeert te krijgen. Had ik maar iets minder moeten eten bij Ali Oçakbasi vorige week. Wat een ellende. Maar goed, deze worst laat zich niet kennen en na een paar onopgemerkte eerste “nose dives”, trés élégant, lukt het me dan toch om weer te staan. HALLELUJAH WAT FIJN!
SAMSUNG CSC
Surfing Central Portugal 15
Kijk voor de rest van de post en meer foto’s op www.littlewanderbook.com

Je kunt Little Wanderbook ook volgen op Instagram & Facebook!