Dit moet je weten over werkschoenen

Is het jou weleens overkomen? Klussen in de tuin of in de schuur, maar dat je de veiligheid een beetje uit het oog verloren was? Het is ontzettend belangrijk om op een veilige en gezonde manier je werk uit te voeren; of het nou hobbymatige-activiteiten zijn of dat het je beroep is. Je wilt immers voorkomen dat je aan de slag gaat, maar al snel de EHBO-kist tevoorschijn moet halen. Persoonlijke beschermingsmiddelen zijn niet voor niets in het leven geroepen. Wij vertellen je er meer over.

Welke veiligheidsnormeringen zijn er?

Als we kijken naar werkschoenen, dan worden ze ingedeeld in verschillende categorieën. Hoe hoger het cijfer, hoe beter of uitgebreider de bescherming. Daarom kiezen veel mensen voor de hoogste veiligheidsnormering, echter is dit niet in alle gevallen de beste keuze.

Veiligheidsnormeringen voor werkschoenen

● SB
● S1
● S1P
● S2
● S3

SB staat voor Safety Base normering. Deze veiligheidsschoenen voldoen aan de basisvereisten. Zo hebben deze schoenen een binnenvoering en een beschermende veiligheidsneus. Werkschoenen van het type S1 beschikken, net als alle andere categorieën, over de basisvereisten, maar daarbovenop ook nog over een gesloten zone aan de hiel en antistatische eigenschappen. Kies je voor een veiligheidsschoen van het type S1P, dan heeft de schoen ook een veiligheidszool. De veiligheidszool beschermt tegen het doordringen van scherpe voorwerpen door de zool. Als je veel werkzaamheden uitvoert op een vochtige plek, dan wil je natuurlijk wel dat je voeten droog blijven. Veiligheidsschoenen van het type S2 zijn vuil- en waterafstotend. De werkschoenen met veiligheidsnormering S3 beschikken over alle eigenschappen die hierboven zijn benoemd, maar daarnaast ook nog over een veiligheidszool.

Comfort is ook belangrijk

Bij het kiezen van een nieuwe veiligheidsschoen, wordt er dikwijls veel aandacht gegeven aan het gewicht van de schoen. Een lager gewicht wil daarentegen niet zeggen dat een werkschoen comfortabeler zal aanvoelen. Moderne innovaties, zoals antiperforatie zolen van kevlar en kunststof beschermneuzen, zijn lichter dan de klassieke stalen varianten. Maar bij de gebruikte materialen voor de schacht en zool is het gewicht niet altijd beter. Daarom kun je beter kiezen voor een schoen met meer comfort. Zo is kwaliteitsvol leder erg soepel en dus comfortabel. Bij sommige veiligheidsschoenen wordt er zelfs gebruik gemaakt van opgerekt leder. Wist je dat er zelfs werkschoenen in hippe kleuren verkrijgbaar zijn? Neem maar eens een kijkje op de website van Bowork. Je vindt er veiligheidsschoenen in verschillende kleuren, zoals roze werkschoenen tot werkschoenen in de kleur kaki.