Jenna maakte haar droom werkelijkheid; een eigen villa op Bali

Een eigen villa op Bali, wie wil dit nu niet? Dit paradijselijke eiland is niet alleen heerlijk om te vertoeven tijdens je vakantie, maar wellicht ook meteen een mooie manier om een extra zakcentje te verdienen. Of is dit een illusie en brengt het meer hoofdpijn dan plezier? Wij vroegen Jenna Sunerton naar het antwoord.

Jenna Sunerton (30) is een gymlerares uit Australië. Geen makelaar, geen multimiljardair en ook geen loterij winnares. Wel is ze een dame die een droom heeft en niet vies is om haar handen uit haar zakken te steken om dit te verwezenlijken. Dat Bali deze droom zou verwezenlijken, had ze bij haar eerste bezoek aan het eiland niet kunnen bedenken. Toch moest het zo lopen en is ze nu de trotse verhuurder van Villa Illu.

Villa illy by night

Villa Illu by night

Op haar 16e reisde ze met haar familie voor het eerste naar het magische eiland. Midden in het drukke en toen al toeristische Legian, was het niet de ervaring waar ze op hadden gehoopt. Met opdringerige masseuses en verkopers, leek het er even op dat de vakantie in duigen zou vallen. Gelukkig draaide dat bij. Jenna vond dat Bali nog wel een tweede kans verdiende en ging hierna meerdere malen terug met vrienden.

Tijdens een van haar reizen naar Bali, raakte ze aan de praat met een aantal mensen die diverse villa’s bezitten op het eiland. Het was dit gesprek wat haar inspireerde om zich te verdiepen in het verhuren van villa’s op Bali. Met de insight information die ze had vergaard, besloot ze om woorden in daden om te zetten en contacteerde ze diverse makelaars. Zo opende de jacht op het vinden van de perfecte villa.

Processed with VSCO with g3 preset

Je eigen privé zonnedek op het dak

Het vinden van de villa was absoluut geen eitje. ‘We hadden wel zeker 50 villa’s bekeken in het gebied waar wij interesse in hadden, maar geen een voldeed aan mijn voorwaarden. Ik was bijna in staat om op te geven, toen we Villa Illu inliepen. Het was alsof we het toetje voor het laatste hadden bewaard.’ Toch was het zeker geen droomplaatje. Er moest nog veel gebeuren aan de villa, wat uiteraard niet erg makkelijk is als je zelf niet in Bali woont.

Het managen van een villa klinkt al ingewikkeld genoeg. Maar het managen van een villa op een ander land, klinkt als een enorme uitdaging. Hoe heb je het toch voor elkaar weten te krijgen?

‘”Het was inderdaad niet makkelijk. Mijn werk op school ging gewoon door, maar de werkzaamheden van de villa natuurlijk ook. Vanuit Australië probeerde ik zo goed als mogelijk de voortgang van de verbouwing bij te houden. De villa lag er nogal in verpauperde toestand bij toen we het voor het eerste zagen, dus er moest nog een hoop gebeuren voordat het verhuurd kon worden. De eigenaar zou de verbouwing begeleiden en mij op de hoogte houden via foto’s. Toen ik uiteindelijk naar Bali kwam op de villa in nieuwe staat te bezichtigen, bleek deze nog lang niet klaar. Het heeft een hoop bloed, zweet en tranen gekost, maar twee uur voor dat onze vlucht ging was het uiteindelijk toch af. Op zo’n moment wint het gevoel van trots het van de vermoeidheid.”

Villa Illu Jenna

Jenna aan het shoppen voor de tuin. Vol en groen moet het zijn!

Dat klinkt als een goed staaltje doorzettingsvermogen, maar ook van vertrouwen. Over vertrouwen gesproken; hoe onderhoud je de villa als je zelf niet op het eiland bent?

Ik geloof echt dat ik de loterij heb gewonnen als het gaat om onze villa managers, Kelly en Jhonny. Ik leerde Kelly vier jaar geleden kennen, toen ik met een paar vriendinnen op vakantie was in Bali. Ze werkte daar op het strand en wij raakte met elkaar aan de praat. Onverwachts ontstond hieruit een hechte vriendschap, die nog vele jaren voort zou duren. Het was dan ook geen moeilijke beslissing om haar te vragen of zij (met haar man Jhonny) de zorg voor Villa Illu op zich zouden willen nemen. Villa Illu is een plek waar vriendschap en familie samen komen. Niet alleen voor gasten, maar dus ook voor ons zelf.’

Villa Illu personeel

Klinkt als een fijne basis. Toch lijkt het me niet makkelijk. Je bent een gymlerares in Australië, maar je bent ook een Villa verhuurster op Bali. Hoe combineer je deze rollen?

Het is zeker niet altijd even makkelijk om twee petjes op te hebben. Het komt wel eens voor dat ik boekingen binnen krijg, terwijl ik les sta te geven en mijn telefoon is constant druk. Daarom is het belangrijk dat je goed georganiseerd bent. Het fijne van deze tijd, is dat je niet fysiek in het land hoeft te zijn om zaken te doen. Mits je het juiste personeel hebt natuurlijk. Ik merk dat ik meer gestresst ben om de villa als ik op Bali ben, dan wanneer ik thuis in Australië aan het werk ben. Natuurlijk, soms is het echt gekkenhuis. Het houdt nooit op! Maar dit is waar ik altijd van heb gedroomd. En het geeft me dan ook super veel energie om te zien hoe andere net zulke mooie herinneringen creëren op het eiland, in Villa Illu.”

Hoe zie je de toekomst voor je? Denk je dat je over vijf jaar nog steeds in Australië les geeft als lerares?

“Dit vind ik altijd een lastige vraag. Ik probeer eerlijk gezegd niet te veel na te denken over de toekomst. Het leven verandert constant, dat is juist het mooie. Ik hoop dat ik nog veel meer kan reizen en dat ik uiteindelijk meerdere huizen kan verhuren op diverse plekken op de wereld. Daar past het schoolleven dan niet meer echt bij. Maar wie weet wat de toekomst zal brengen. Ik kan nogal een zwever zijn, dus toekomstplannen maken is niet mijn sterkste punt. Maar Villa Illu (en hopelijk nog vele anderen) horen op dit moment zeker in het toekomstplaatje thuis.”

Processed with VSCO with nc preset

Je eigen yoga shala, een droom van elke yogi

Wat zou je anderen willen aanraden die er aan zitten te denken om een villa op Bali te gaan verhuren?

“Doe genoeg onderzoek! Of je nu mensen kent die op het eiland wonen, of contact zoekt met een lokale makelaar. Het is zeer zeker aan te raden om advies in te winnen en goed onderzoek te doen. Omdat ik zelf veel tijd op het eiland heb doorgebracht, wist ik precies waar ik een villa wilde huren. Dat maakte het al een stuk makkelijker. Gelukkig heb ik veel vrienden hier die me veel hebben geholpen tijdens de zoektocht naar de juiste villa. Dus doe onderzoek en ga netwerken!”

Villa Illu ligt op een centraal punt midden in Seminyak. De villa heeft 3 slaapkamers, een privé zwembad, een kleine yoga shala en een fijne open leefkeuken. Villa Illu is te boeken via FacebookenAirbnb, vanaf €160,- per nacht

Lees ook: Glutenvrij ontbijten op Bali