Dit is hoe je lichaam zichzelf ontgift

Nét voor de vakantie grijpen we massaal naar sapkuurtjes en shakes. Detoxen noemen we dat. Menig mens gooit ten tijde van een detox ook flink wat supplementen naar binnen, hierdoor zal jouw lichaam zich in no-time herstellen. Maar werkt dit eigenlijk wel zo? In de realiteit is een detox eigenlijk helemaal niet zo effectief. Wat je écht nodig hebt, zijn veranderingen op de lange termijn waar jouw lichaam zich goed bij voelt. Het lichaam ontgift zichzelf beter dan dat invloeden van buitenaf dat kunnen doen.

Juist. Het kan geen kwaad om te zeggen: het lichaam ontgift zichzelf iedere dag en wordt niet op miraculeuze wijze eens per week gereinigd. Het enige wat wij als mens kunnen doen is het lichaam de ondersteuning geven die het nodig heeft. Iedere dag zorgen je lever, nieren, spijsvertering, longen, bloedvaten en iedere cel in jouw lichaam ervoor dat het gereinigd wordt. Dit zijn de natuurlijke detox kanalen in het leven. Wat je zelf kunt doen is zorgen voor onbewerkte voeding, zo min mogelijk stress, voldoende slaap, regelmatig bewegen, een goede ademhaling, natuurlijke huidverzorging, zweten, het drinken van gefilterd water en natuurlijk regelmatig een bezoek aan het toilet. Dit zijn dagelijkse rituelen die je in je leven toe kunt passen. Het is eerder een duurzame levensstijl dan een kortstondige en heftige detox. Dit is namelijk hoe je lichaam zichzelf ontgift:

De spijsvertering
Onze spijsvertering is geweldig en speelt niet alleen een belangrijke rol bij het verteren van voedsel, het is ook onmisbaar voor je immuunsysteem en de afgifte van voedingstoffen in onze doorbloeding. Onze darmflora (goede bacteriën in de darmen) hebben een grote impact op je gezondheid maar ook op je humeur. Daarnaast heeft het invloed op voedselintolerantie en chronische ziektes. Daarom is het zo belangrijk om voldoende vezels te eten waardoor je lichaam zich van stoffen zoals overbodige hormonen, metalen en chemicaliën kan ontdoen. Een detox kuur mist vaak een belangrijk ingrediënt: vezels!

De huid
De huid is je grootste orgaan en beschermd je tegen invloeden van buitenaf. Dit kunnen bacteriën, virussen en chemische stoffen zijn die je liever niet in je lichaam hebt. Kies daarom voor de juiste natuurlijke skincare met zo min mogelijk hormonen of chemicaliën. Giftige stoffen zoals alcohol en drugs worden door je lever, spijsvertering en nieren het lichaam uitgewerkt, maar je huid zorgt ervoor dat je op een andere manier zo min mogelijk troep binnen krijgt.

Het immuunsysteem
Het immuunsysteem is een ongelofelijk complex systeem dat je lichaam beschermt tegen indringers van buitenaf. Bijvoorbeeld je huid, luchtwegen, darmen, bloed en lymfestelsel maken hier onderdeel van uit. Ook je bloedvaten en lymfeklieren maken hier onderdeel van uit.

De nieren
Onze nieren zijn onmisbaar om het lichaam van giftige stoffen en afval te ontdoen. Ze zijn verantwoordelijk voor een goede balans in het lichaam als we het hebben over vitamines en mineralen. Als we té veel van iets in ons lichaam krijgen, dan wordt dit er zo weer uitgewerkt. Daarom moeten we veel water drinken, om dit proces te ondersteunen.

De lever
De lever is een filter, het helpt het lichaam om slechte chemicaliën, zware metalen, alcohol en drugs af te breken. Ook speelt de lever een vitale rol in het koolhydraatmetabolisme (dit houdt de bloedsuiker op peil) en vetmetabolisme. Voedsel rijk aan antioxidanten en voedingsstoffen helpt de lever om het lichaam tegen afvalstoffen te beschermen. Eet dus gevarieerd, onbewerkt en veel groenten en fruit.

De longen
De longen zorgen ervoor dat we ademen. Alleen is het zo geregeld dat we zoveel mogelijk ‘frisse lucht’ inademen. Denk maar aan de haartjes in je neus. Deze houden kleine stofdeeltjes tegen. Voor de uitwisseling van zuurstof en kooldioxide zijn de longen ook verantwoordelijk. Zuurstof wordt ingeademd en kooldioxide wordt weer uitgeademd. Ademhalingsoefeningen zorgen voor een relaxte state of mind. Een goede ademhaling kan je op emotioneel gebied resetten.

Het lympfestelsel
De lympfeklieren zorgen er samen voor dat alles stroomt in het lichaam. Het woord lymph stamt dan ook af van het Latijnse woord lympha wat letterlijk ‘verbonden met water’ betekent. Het lymfevatenstelsel is een vertakt stelsel door het hele lichaam heen. We kennen lymfevaten, lymfevloeistof en lymfeweefsel. Het systeem in z’n geheel zorgt voor de afvoer van lymfevloeistof én afvalstoffen vanuit de cellen. De afvalstoffen en ziektekiemen worden via het lymfe naar de aders vervoert. Dan heb je nog de lymfeknoppen, deze maken afweerstoffen tegen bacteriën aan. Het lympfestelsel stroomt niet zo snel als de bloedvaten maar je kunt de doorstroming wel stimuleren door bindweefselmassage’s, yoga of het droogborstelen van je lichaam.