Interview: Walk away with catwalk coach Mandy Dyonne

Catwalk Coach Mandy Dyonne uit Nederland vliegt regelmatig op en neer tussen New York, LA, Miami en soms Amsterdam maar haar thuisbasis is momenteel New York, want daar zorgt ze ervoor dat top modellen geen stap verkeerd zetten. Knap zijn is een ding, maar als je als model de catwalk op wilt, dan zul je stap voor stap moeten leren hoe je zo gracieus mogelijk op het plankier verschijnt.

En dat is waar Mandy goed in is. Héél goed zelfs. Ze studeerde aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten als danser en choreograaf en heeft inmiddels modellen van Elite Model Look, One Management New York en andere grote bureaus klaargestoomd voor de shows van Chanel, Dior, YSL, Givenchy en Prada om maar wat namen te noemen.

Foto: Jitske Nap

Foto: Jitske Nap

Hoe ben je in het modewereldje gerold?
“Ik ben vrij lang, dus veel mensen zeiden, je moet wat met modellenwerk gaan doen. De keerzijde was dat ik kleiner wilde lijken en met mijn schouders naar voren ging staan, ik hoor het mijn moeder nog zeggen: ‘schouders naar achteren Men’ ‘ja mam..’ Toen had ze mij heel slim voor een catwalk training opgegeven, en zo begon mijn avontuur in de modewereld.”

Wanneer dacht je: dit is het!
“Toen ik een show bekeek tijdens de Fashion Week Nederland tien jaar geleden, het was iets magisch, lichten gingen uit, muziek ging aan, spotjes aan en het eerste model kwam op. mijn hart ging letterlijk sneller kloppen, ik dacht hier wil ik onderdeel van zijn!”

Welke grote namen heb jij de catwalk op geholpen?
“Cara Taylor, Selena Forrest en Yasmin Wijnaldum. Ik moet erbij zeggen dat het teamwork is, modellenbureau met de juiste connecties, de looks. Natuurlijk ontzettend blij om de gelegenheid te hebben gehad deze meiden te mogen coachen.”

Foto: Jitske Nap

Foto: Jitske Nap

Dit vind jij het leukste aan jouw job:
“Het reizen, en het lesgeven/ samenwerken met zoveel verschillende mensen van verschillende achtergronden en landen. Van topmodel tot aan een dame die die in het leger had gevochten die wat meer vrouwelijkheid wou door deze training te volgen. Ik wordt echt zo blij als iemand vooruitgaat en de les uit loopt vol zelfvertrouwen!”

Wat zou je anders doen als je terugblikt?
“Niets. Ook al maak je ‘foute’ beslissingen, je leert er altijd wel wat van.”

Mandy in drie woorden
“Ambitieus, Doorzetter, Zorgzaam”

New York of Amsterdam?
“New York! De energie, stad, de mensen.
Amsterdam is mijn comfort zone, en vind het heerlijk om er af en toe te zijn. Maar New York is voor mij een grote uitdaging. ”

Voor welke designer zou jij graag nog eens willen werken?
“Voor Chanel of Dior. Het productie bureau, (Bureau Betak), waar ik een aantal shows mee heb samengewerkt, produceren ook shows voor Dior. Dat zijn vaak prachtige concepten! Dus wellicht niet zoveel stapjes ervan verwijderd.. Chanel heeft ook altijd prachtige shows! Wie weet! Er liepen dit jaar vijf meiden die ik heb mogen trainen mee, zo trots!”

Wat is voor jou de ultieme vrijetijdsbesteding?
“Dineren of naar events met vrienden. Al is het ook heerlijk om lekker te zweten tijdens een dansles of na het hardlopen (rondje central park)”

Foto: Jitske Nap

Foto: Jitske Nap

Doe je dit over tien jaar nog steeds?
“Het reizen wel! Ik hoop dat ik nog steeds veel mag reizen, je ziet en leert zoveel van reizen. Het verbreedt letterlijk en figuurlijk je horizon. De ultieme vrijheid!”

Heb jij een tip voor ambitieuze vrouwen?
“Blijf in jezelf geloven, als het goed voelt ga ervoor. Het klinkt cliché, maar nooit opgeven! Ik heb zo vaak ‘nee’ gehoord, dat het vrij moeilijk is om dan weer je moed te verzamelen om door te gaan. Maar als jij het niet doet, doet niemand het voor je. Dus soms moet je niet denken maar doen!! Het verschil zit hem in de actie die je neemt. En dat kunnen kleine dingen zijn, net dat ene telefoontje of dat ene mailtje. Kortom doen!”

Lees ook: 12 tekenen dat jij eigenlijk in Parijs thuishoort.

Foto: Jitske Nap