INTERVIEW: MARIE MARIE is een mooi Amsterdams merk met een sociale missie

Soms ontdek je een nieuw merk waar je plots veel bewondering voor hebt. Een parel tussen de vele nieuwe merken die komen en gaan is tassenmerk MARIE MARIE Amsterdam. Je had ons al bij de naam (Marie, zo heet mijn dochter ook) en als de rest dan ook nog hartstikke goed in elkaar zit, dan noemen we dit merk met recht een nieuwe lieveling.

De tassen van MARIE MARIE worden met de hand gemaakt door vrouwen die deel uitmaken van een haakcommunity. Haken als ambacht is langzaam aan het verdwijnen en wordt vooral, hoewel niet altijd, beoefend door ouderen. Het tassenmerk MARIE MARIE brengt twee generaties bij elkaar en maakt mensen blij. Marthe de Groot en haar moeder Marjo zijn de bedenkers van dit fanTAStische idee. Wij gingen in gesprek.

Lees ook: Maartje Niehof struggelde met haar gezondheid en dit bracht haar tot een nieuw businessplan 

Wat een prachtig idee! Hoe zijn jullie hiermee begonnen?

“Eigenlijk is alles heel natuurlijk gegaan. Ik werkte als social media manager bij FEST, een superleuk merk met de leukste collega’s ooit maar, het laatste jaar voelde het alsof er iets miste: iets maatschappelijks. Echt iets terug doen voor de mensen. Daarom besloot ik om het onderwijs in te gaan – althans dat was mijn plan. Ik had drie maanden overbruggingstijd tussen mijn oude baan en de start van mijn nieuwe studie. Gedurende deze drie maanden begon ik ook met MARIE – omdat ik zoveel complimenten kreeg op een gehaakte tas die ik had gekocht op verkoopmiddag van de handwerkclub van mijn oma. Toen een collega zei: ‘waarom ga je die niet zelf maken?’ Dacht ik: inderdaad, waarom niet – ik heb toch tijd. De handwerkclub van mijn oma was – vanwege corona – tijdelijk opgeheven en dus ben ik op zoek gegaan naar een andere manier. Toen ontdekte ik dat er heel veel vrouwen zijn van mijn leeftijd, die wel willen maar niet kunnen haken. En tegelijkertijd heel veel – sorry – oudere vrouwen die wel kunnen haken, maar geen doel hebben met hun hobby. Op deze manier is het balletje gaan rollen, en hard. Inmiddels zijn mijn tassen te verkrijgen bij Anna + Nina en liggen we binnenkort ook bij de Bijenkorf.”

Haken jullie zelf ook?

“Haha, ik durf dit bijna niet te zeggen, maar nee. Heel erg! Ik kan dus niet haken. Mijn moeder ook niet. We zijn het wel aan het leren. Maar ik vind het zo moeilijk! Ik kan inmiddels wel alle steken herkennen en de eerste van de drie basis steken, de ‘losse’ steek genaamd, lukt me inmiddels met heel veel moeite. Mijn onkunde is juist een van de redenen waarom ik MARIE MARIE ben begonnen: ik vond het jammer dat ik nooit heb leren haken. Het is een mooie ambacht die je generatie op generatie kunt overbrengen.

Hoe ziet een werkdag eruit?

“Op dit moment vooral hectisch. Maar ik probeer wel echt een routine te creëren: kwart over 7 op, rondje socials en rondje mail, sporten en dan écht de dag beginnen. Meestal bel ik even met mijn moeder en Sandy (onze derde vrouw, zij is enorme aanvulling op het gebied van technisch ontwerp) om alle lopende zaken te bespreken. De taakverdeling tussen ons is dat mijn moeder alle haaksters aanstuurt – dat betekent dat ze garen pakketten voor ze maakt, en op ‘haakbezoek’ gaat. Sandy houdt zich bezig met productontwikkeling en optimalisatie. Ik kijk naar hoe we ons verhaal naar buiten brengen, hoe we onze collectie kunnen uitbreiden en nog meer sociale impact kunnen maken. Maar ook houd ik me bezig onderhandelingen met retailers, ben ik op zoek naar manieren om onze productie op te schalen en en plaats ik content op Instagram. Eigenlijk is mijn werkdag nooit klaar.”

marie marie

Haken is één ding, wat kwam er nog meer kijken bij het opzetten van MARIE MARIE?

“Poeh! Heb je even. Ik had op voorhand nooit gedacht dat MARIE MARIE zó snel zo groot zou worden. Er komt nu vooral heel veel regelwerk bij kijken en dan vooral dingen waar ik zelf het minst goed in ben: het vinden van een goede boekhouder, het bepalen welke rechtsvorm je wil zijn, heel veel rekenwerk: prijsberekeningen, een cashflow uitwerken, je continu afvragen ‘hoe kom ik aan geld’ en echt leren ‘nee’ te zeggen. Daarnaast zijn er heel veel leuke dingen: mensen die je willen helpen – daar sta ik echt van versteld – en het feit dat je enorm veel leert. Elke maand kijk ik terug en denk ik ‘wow, deed ik dat toen nog zo?’ Je wordt steeds efficiënter.”

Dromen voor de toekomst

“Ik zou het echt fanTAStisch vinden om met MARIE MARIE internationaal te gaan. We hebben nu al bestellingen uit Duitsland en Frankrijk, dus ik ben voorzichtig aan het kijken hoe we die markten het best kunnen benaderen. Dat is ook de reden dat ik ervoor heb gekozen om al mijn social communicatie in het Engels te doen. Zo kunnen we gelijk een internationale doelgroep bereiken. Wat ik ook zou willen, is dat ik haken onder de aandacht breng en kan leren aan jongere generaties. Doormiddel van workshops (in mijn eigen winkel bijvoorbeeld) zie ik in mijn haakcommuity zó veel kennis en kunde, het zou zo zonde zijn als die niet wordt overgebracht.”