Energie besparen met de slimme thermostaat

De oude thermostaten voor de centrale verwarming zijn in feite aan/uit knoppen. Met het instellen van de temperatuur wordt er een opdracht gegeven om de gegeven temperatuur te geven door de cv-ketel. Inmiddels zijn er thermostaten die werken met OpenTherm. Wat is nu het voordeel van OT? Wij leggen het uit!

OpenTherm zorgt voor modulatie

OpenTherm is een communicatieprotocol tussen thermostaat en cv-ketel. Dankzij dit besturingssysteem kan de cv-ketel een woning gelijkmatig verwarmen op basis van de huidige en de gewenste temperatuur. Het moduleren zorgt voor een gunstig energieverbruik door efficiënt gebruik te maken van de cv-ketel. Ten opzichte van een aan/uit-thermostaat wordt met een modulerende thermostaat zo’n 5 procent bespaard.

Comfort door gelijkmatige verwarming

Dankzij OpenTherm wordt een woning comfortabel verwarmd, omdat het vermogen van de ketel zich aanpast aan de behoefte. Een conventionele thermostaat zorgt alleen dat de brander aan- of uitgaat. Bij een OpenTherm systeem blijft de cv-ketel werken op een niveau wat nodig is om de gevraagde temperatuur te behouden. Dit betekent niet alleen minder temperatuurverschillen, maar het is ook beter voor de cv-ketel.

OpenTherm protocol

Cv-ketels vanaf bouwjaar 2015 zijn modulerend. In combinatie met een modulerende thermostaat kan de aansturing plaatsvinden. Heeft de cv-ketel een OpenTherm protocol? Dan kan elke modulerende thermostaat worden aangesloten. De thermostaat moet niet verward worden met een slimme of smart thermostaat of een WiFi-thermostaat. Met deze thermostaten is de verwarming programmeerbaar en op afstand te bedienen met een smartphone. Slimme thermostaten zijn altijd modulerend.

Slimme thermostaten

Bekende slimme thermostaten zijn Toon van Eneco en de Nest van Google. Meestal zijn de thermostaten aangesloten op WiFi zodat de bediening draadloos is en op afstand kan worden gedaan. Het belangrijkste kenmerk is dat de thermostaat zelflerend is. Op basis van gebruikerspatronen wordt de verwarming automatisch geregeld. Wordt een woning bijvoorbeeld tussen 8.00 en 16.00 uur niet bewoond, dan past de verwarming de temperatuur aan naar een energiezuinige stand.

De programmeerbaarheid van een slimme thermostaat is erg uitgebreid. Voor elke dag kan de temperatuur ingevoerd worden. Met de smartphone kan de ingevoerde instelling eenvoudig gewijzigd worden. Met een zoneregeling is het mogelijk om de temperatuur in afzonderlijke ruimten in de woning te regelen. Dit gebeurt met slimme radiatorknoppen die als klokthermostaat werken. Deze radiatorknoppen communiceren met de centrale slimme thermostaat.